Nová laboratoř sítě Dr. Max těží z úspor v lékárnách

Dr. Max

Dr. Max

Majitel sítě lékáren Dr. Max vybudoval v Rudné u Prahy nové prostory farmaceutické laboratoře a e-shopu za 25 milionů korun. Ostrý provoz spustí zítra. „Je to zatím největší privátní investice na poli farmacie,“ říká David Mendl, provozní ředitel firmy Česká lékárna holding.

Na investici se podílela i sesterská distribuční firma ViaPharma. Holding je díky novému provozu připraven zvýšit obrat centrální laboratoře ze zhruba 24,5 milionu ročně na trojnásobek a návratnost očekává v horizontu pěti let.

„Pro jednotlivé lékárny je provoz vlastní laboratoře drahý, řada z nich proto neobnovuje drahé přístroje a zužuje portfolio individuálně vyráběných léčivých přípravků,“ vysvětlují zástupci firmy.

Laboratoř má třicet zaměstnanců a plánuje jejich počet zdvojnásobit. Vyrábí široké portfolio léčiv od mastí přes oční kapky po infuze.

Síť lékáren
Dr. Max Řetězec vznikl v roce 2006 a dnes je jedničkou na trhu s 320 pobočkami z celkového počtu 2800 lékáren v Česku.

Příležitost pro tento byznys přinesly úspory ve zdravotnictví. Zatímco malé lékárny individuální přípravu léků sotva utáhnou, pro centrální laboratoř je to zlatý důl. Velká laboratoř dokáže díky koncentraci lépe zužitkovat vybavení a hlavně snížit personální náklady. Při výrobě nejběžnějších přípravků v malých šaržích navíc nemusí testovat vyrobené léky po jednotlivých kusech, další čas a práci šetří nejmodernější vybavení.

Rozmach soustředěné přípravy léčiv je projevem koncentrace na lékárenském trhu, kdy se menší lékárny spojují buď majetkově, nebo alespoň do sdružení nezávislých lékáren.

Zájem o individuálně připravované léky je různý podle toho, jak jsou jednotliví lékaři zvyklí je na recepty psát. Individuálně vyráběné léčivé přípravky tvoří podle odhadů tři procenta z objemu léků na recept, v roce 1989 to přitom byla pětina. Méně už to podle vedoucího lékárníka nové laboratoře Petra Haranta zřejmě nebude.

„Je jistá naděje, že přijde určitá renesance individuální výroby. Objevují se nové receptury,“ doufá Harant. Přichází také nová úloha laboratoří – doplnit díry na trhu po řadě přípravcích, které se přestanou prodávat.

Farmaceutický maloobchod v útlumu, rostou internetové lékárny