Novartis zvýšil zisk, ale zruší dva tisíce míst

Novartis

Novartis

Švýcarský výrobce léků Novartis ve třetím čtvrtletí sice zvýšil zisk o sedm procent na 2,5 miliardy dolarů (45 miliard korun), ale zruší dva tsíce pracovních míst ve Švýcarsku a Spojených Státech, aby udržel náklady pod kontrolou. Firma zaměstnává po celém světě zhruba 121 tisíc lidí.

Zánik míst ve Švýcarsku a USA by mělo vykompenzovat vytvoření nových pracovních pozic v zemích s nízkými náklady. Novartis se nyní potýká s tlakem na pokles cen léků a s negativními důsledky silné domácí měny. Snížením počtu zaměstnanců plánuje ušetřit přes 200 milionů dolarů ročně. Firma již dříve zrušila tisíce pracovních míst a uzavřela některé závody.

Novartisu podobně jako dalším farmaceutickým firmám konkurují generické léky, tedy kopie přípravků s prošlou patentovou ochranou. Firmě neprospívá ani snaha vlád o snižování výdajů na zdravotní péči. „Odvětví zdravotní péče čelí obtížnému externímu prostředí,“ uvedl generální ředitel podniku Joseph Jimenez. „Finanční krize přešla v krizi dluhovou a vlády po celém světě tlačí dolů ceny léků i dalších zdravotnických produktů,“ dodal.

Novartis nečelil vždy jen ekonomickým úskalím, loni byla společnost odsouzena soudem v New Yorku za diskriminaci žen k zaplacení odškodného v celkové výši 250 milionů dolarů.