Nové obaly sníží ekologickou zátěž. Solpap zmenšuje uhlíkovou stopu

Papírna

Papírna Zdroj: Profimedia

Česko patří v přepočtu na obyvatele k největším světovým znečišťovatelům, jako USA, Austrálie, Kanada či Německo. Jednu z možností, která pomáhá zmenšit uhlíkovou stopu, nabízí nová generace obalů. Kartonáž z vlnité lepenky Next Board třebechovické společnosti Solpap je údajně ekologičtější až o patnáct procent.

„Zejména díky kompaktní geometrii vln a nižší spotřebě surovin jsou obaly Next Box výrazně skladnější a úspornější. To logicky zmírňuje dopady na životní prostředí ve výrobě, v přepravě, skladování a v celkové logistice nejen u nás, ale také u našich odběratelů a následně i u jejich zákazníků,“ říká obchodní ředitel Solpap Jiří Horák.

Běžné vlnité lepenky se během loňského roku v Česku vyrobilo 266 tisíc tun. Pokročilejší materiál vyvinutý německou firmou Prowell začal Solpap využívat v loňském dubnu. Plánovaného 90procentního podílu na produkci dosáhla už ve čtvrtém čtvrtletí 2012.

Pevnější, skladnější, lehčí

„Pokrok ve výrobě vlnitých lepenek jsme uvítali, protože klopové krabice tvoří základ námi používaného obalového materiálu. Na Next Box od Solpapu jsme z tradičních kartonů přešli po krátkém období testování. Při zachování ceny jsou pevnější, úspornější, skladnější a mají i nižší gramáž,“ uvádí Aleš Říha, ředitel výrobního družstva Velos, které jako producent kovových bytových doplňků zásobuje i společnost IKEA. Celková hmotnost obalů dodaných Velosu dosáhla od loňského dubna do letošního března 57,4 tuny, o 2,1 tuny méně ve srovnání s předchozí generací lepenky.

„Uhlíková stopa nových obalů na své cestě od výroby surového papíru až po dodávku firmě Velos za jeden rok klesla o jednotky tun oxidu uhličitého. K tomuto tvrzení nás opravňují měření certifikace společnosti TÜV Rheinland,“ tvrdí Horák. Matriál, který Solpap začal zpracovávat jako první společnost v Česku a druhá v Evropě, navíc díky sníženému objemu umožňuje ušetřit na přepravních nákladech sedm až patnáct procent.

Solpap spustil kartonovou revoluci