Nový šéf Severočeských dolů hodlá šetřit na investicích

Ivan Lapin

Ivan Lapin Zdroj: ctk

Generální ředitel Severočeských dolů Ivan Lapin chce omezit autonomii podniku v rámci skupiny ČEZ. Propojením některých aktivit se zbytkem skupiny se má zlevnit účetnictví a správa majetku. Zároveň chce ředitel snížit i investice, které mají do roku 2017 ze současných čtyř miliard ročně klesnout na 2,5 miliardy korun.

Firma toho podle něj dosáhne výběrem levnějších variant. Lapin to uvedl pro podnikový časopis skupiny ČEZ. Ještě v lednu přitom označil dosavadní investice firmy za „rozumné“ .

Lapin funkci generálního ředitele Severočeských dolů převzal v lednu, zároveň vede i představenstvo. Ve funkci nahradil Jana Demjanoviče, který firmu řídil 12 let.

Severočeské doly mají nadpoloviční podíl na české těžbě hnědého uhlí. Většina ho končí v tepelných elektrárnách ČEZ a protože firma nemá potíže s územními limity, na rozdíl od konkurence nečeká výraznější omezování těžby. Firma loni utržila 10,4 miliardy korun a po odečtení daní vydělala skupině ČEZ 2,5 miliardy korun.

ČEZ odstaví dva bloky v Tušimicích

Uhelná elektrárna Tušimice má problémy se dvěma ze čtyř nově zrekonstruovaných bloků. Ředitel elektrárny Otakar Tuček pro firemní časopis skupiny ČEZ řekl, že bloky jsou poruchové, zejména kvůli konstrukční vadě, která způsobuje chvění rotorů turbín. Odstávka každého bloku má trvat tři měsíce. Obnova elektrárny skončila na jaře a stála 26 miliard.