Nový soupeř Křetínského. Slovenské elektrárne chtějí Číňané, potvrdil Enel

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Italská energetická společnost Enel, která se chce zbavit dvoutřetinového podílu ve Slovenských elektrárnách, potvrdila, že kromě tří evropských firem má o slovenskou společnost zájem také China National Nuclear Corporation (CNNC). „Ještě nám nepředložili nabídku, ale zvažují to a myslím, že nabídku podají,“ tvrdí Francesco Starace, generální ředitel Enelu.

Starace tak potvrdil dřívější informace z bankovních kruhů, že druhý největší čínský provozovatel jaderných elektráren má zájem o vstup do střední Evropy, uvedla agentura Reuters.

Tři zájemci o podíl ve Slovenských elektrárnách, mezi nimiž je také Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského, tak mají silného soupeře v podobě státní firmy nadupané kapitálem. Nabídku na odkup akcií podal také finský Fortum a maďarská skupina MVM Group, které patří například rafinerie Slovnaft.

Číňané přitom mají velký zájem své jaderné technologie začít vyvážet na evropský trh

Nicméně i Číňané se budou muset vypořádat s požadavky slovenské vlády, která má zájem svůj třetinový podíl ve firmě navýšit na majoritu. Zároveň premiér Robert Fico Enelu vzkázal, že o prodeji podílu nemůže být řeč, dokud nebudou dostavěné dva nové reaktory v jaderné elektrárně Mochovce.

Jejich zprovoznění Fico očekává v letech 2016 a 2017. Pro čínskou firmu může být zajímavá skutečnost, že Slovensko pořád uvažuje o výstavbě dalších bloků v areálu elektrárny Jaslovské Bohunice.

Číňané přitom mají velký zájem své jaderné technologie začít vyvážet na evropský trh. Klíčová pro ně v tomto ohledu bude první referenční zakázka, kterou v Evropě dokončí.

Enel chce prodat podíl ve Slovenských elektrárnách v rámci programu na snížení dluhů. Celkem chce z prodeje evropských aktiv získat pět miliard eur. Hodnota akcií Slovenských elektráren ve vlastnictví Italů se podle představ Enelu pohybuje kolem dvou miliard eur.