NWR čeká boj o přežití, v létě může dojít hotovost

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Stav konta těžařské NWR se po prvním čtvrtletí povážlivě ztenčil. Během prvních tří měsíců letošního roku z firmy odteklo přes 1,2 miliardy korun, a NWR tak utratilo přes třetinu peněz, které mělo na svých účtech ještě v závěru loňského roku. Počátkem dubna zbývalo těžaři u bank kolem 2,3 miliardy korun. Při obdobném tempu čerpání hotovosti by tak firma mohla utratit své poslední drobné už koncem léta.

„Vývoj hotovosti NWR je zcela v souladu s naším očekáváním. Naším cílem je dosáhnout stavu, kdy NWR bude udržitelně generovat hotovost i při nynějších cenách uhlí. Letos chceme dosáhnout zhruba stejného stavu hotovosti na konci roku jako na jeho začátku,“ uvedl Radek Němeček z NWR.

Okamžik pravdy firmu čeká koncem října, kdy podle podmínek dohodnutých s věřiteli musí mít NWR na účtech alespoň 1,1 miliardy korun. V opačném případě mohou být okamžitě splatné všechny dluhy. Těch má NWR za více než 7,6 miliardy korun.

Akcie NWR

„Pokles hotovosti je nepříznivou a nejpodstatnější zprávou z výsledkové listiny. Současná zásoba hotovosti firmy začíná být po prvním čtvrtletí povážlivě nízká,“ uvádí analytik Patria Online Michal Putna. Firma pálí obrovské porce hotovosti navzdory záměru investovat letos do podnikání zdaleka nejméně peněz za uplynulou dekádu. Hlavní potíž představují vysoké náklady na těžbu, jen v prvním čtvrtletí NWR vynaložilo na těžbu o tři čtvrtě miliardy korun více, než utržilo za prodané uhlí.

„Stále platí, že společnost má před sebou nelehký úkol ve snižování nákladů, které zaostává za poklesem tržeb. Měl by to být asi jediný nástroj v dosažení celoročního cíle vyrovnaných hotovostních toků,“ uvedl Petr Hlinomaz z BHS.

Virtuální zisk
Zatímco investoři očekávali v prvním čtvrtletí stamilionové ztráty, firma překvapila sedmisetmilionovým ziskem. Za kladnými čísly však nestály výsledky těžby, ale přecenění části firemních dluhopisů. To přidalo do výnosů takřka 1,4 miliardy korun, jelikož šlo ale jen o účetní operaci, na kontě NWR z této sumy nepřibyla ani koruna.