NWR pokračuje v redukci dluhu. Věřitelé dostávají desetinu ceny pohledávek

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Těžařská NWR pokračuje v redukci dluhu výměnou vydaných bondů za své akcie. Směnný kurz však věřitelům není dvakrát nakloněn. Za dluhopisy v nominální hodnotě 540 tisíc korun totiž společnost věřitelům podle regulatorního hlášení České národní bance (ČNB) nabídla 295 tisíc akcií NWR. Burzovní hodnota tohoto balíku akcií je při aktuálním kurzu přibližně 56 tisíc korun, těžař tak v rámci odkupu svého dluhu nabízí věřitelům za jejich pohledávky zhruba desetinu jejich účetní hodnoty.

Dluhopisy, které věřitelé musí během jejich splatnosti vyměnit za akcie firmy, vydalo NWR v říjnu loňského roku v objemu čtyř miliard korun v rámci restrukturalizace dluhu. Jak vyplývá ze směnného kurzu dluhopisů na akcie, hodnota dluhopisů NWR tak za necelý rok propadla takřka o 90 procent.

„Tržní cena konvertibilních dluhopisů výrazně spadla poté, co firma nemá dostatek hotovosti, aby vyplácela kupony v hotovosti, a její výhledy jsou ještě nejistější, než tomu bylo v době restrukturalizace dluhu,“ uvádí analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka. Konverzi do akcií NWR zatím využila jen mizivá část věřitelů, kteří směnili své bondy v celkové hodnotě necelých dvou miliónů korun.

Akcie NWR

Právě díky znehodnocení svého dluhu mohlo NWR publikovat v pololetí účetní zisk. Přecenění dluhu se v pololetní výsledovce odrazilo 350 milióny korun virtuálního zisku, do pokladny ale nepřineslo ani korunu.

Byl to právě zmíněný pokles hodnoty bondů, který dokázal hospodaření těžaře v prvním pololetí překlopit z červených čísel do plusu. Nebýt toho, NWR by po šesti měsících letošního roku namísto zisku hlásilo bezmála miliardovou ztrátu.