NWR prodělala šest miliard, základní plat ředitele přesto stoupl o milion

šéf NWR Gareth Penny

šéf NWR Gareth Penny Zdroj: ctk

Čím větší ztráta, tím vyšší základní plat. I tak by šel popsat příběh loňské výplatnice muže číslo jedna v NWR, Garetha Pennyho. V základu si totiž loni podle výroční zprávy společnosti přišel na 443 tisíc eur, tedy kolem 12 milionů korun, oproti roku 2014 si tak přilepšil o více než milion.

Ztráta NWR se přitom meziročně zdesetinásobila. Zatímco v roce 2014 firma prodělala bezmála 600 milionů korun, loni už to bylo šest miliard. Samotná výroční zpráva vysvětluje nárůst Pennyho platu rozdílným vývojem měnových kurzů britské libry a eura.

Zatímco má totiž šéf těžaře ve smlouvě mzdu vyjádřenou v librách, většinu dostává v eurech. „Základní roční plat Garetha Pennyho činí 322 tisíc liber, hlavní část je mu ale vyplácena v eurech,“ uvedl mluvčí NWR Radek Němeček.

Vzhledem k tomu, že libra loni oproti euru oslabila, vyšla podniku výplata šéfa výrazně dráže. Pennyho základní plat narostl o 11 procent, což efekt slabé libry dokonce podstatně převýšilo. Britská měna totiž oproti euru loni oslabila jen zhruba o pět procent.

Hodnota akcií NWR se přiblížila k nule:Zdroj: euroinvestor.com

Při započtení mimořádných bonusů si Penny přesto loni pohoršil. V roce 2014 totiž inkasoval bonus za restrukturalizaci NWR v objemu takřka 22 milionů korun, loni tato položka v jeho výplatnici zela prázdnotou.

Celkově loni vyplatilo NWR svým výkonným manažerům kolem 25 milionů korun, bez bonusů tedy zhruba stejnou částku jako předloni. Žádné odměny si nevyplatili tehdejší významní zástupci vlastníků Zdeněk Bakala a Peter Kadas.