O 15 procent více vozů. Automobilky zvýšily výrobu, blíží se úrovni před krizí

Výroba modelu Škoda Enyaq

Výroba modelu Škoda Enyaq Zdroj: Škoda Auto

Výroba osobních aut v Česku loni vzrostla o 14,8 procenta na 1 397 816 vozů, a téměř se tak dostala na předkrizové hodnoty. Nejlepší výsledek za poslední čtyři roky podpořila produkce vozidel s elektrickým pohonem, která stoupla o 34 procent na rekordních 180 887 elektromobilů a hybridů, tedy 13 procent z produkce. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

Výrobu loni podle prezidenta sdružení a člena představenstva Škody Auto Martina Jahna nepříznivě ovlivnily rusko-ukrajinský i izraelsko-palestinský konflikt, vysoké ceny energií, dlouhodobě neuspokojivá situace na trhu práce či výpadky a volatilita v dodavatelských řetězcích, které byly zejména v jarních a letních měsících. Sílila také zahraniční konkurence, zejména z Asie.

Pro zákazníky je podle sdružení naopak dobrou zprávou dohoda na realističtější podobě emisní normy Euro 7, která umožní déle zachovat nabídku dostupných modelů vozidel. „Jakkoli s řadou výzev budeme muset pracovat i nadále, jsem přesvědčen, že stejně jako v roce 2023, tak i v roce letošním bude český autoprůmysl opět zastávat pozici motoru české ekonomiky a jednoho z nejinovativnějších průmyslových odvětví,“ uvedl Jahn.

Největší domácí automobilka Škoda Auto zvýšila produkci o 24,8 procenta na 865 tisíc automobilů, z toho téměř 90 procent vyvezla. Škoda loni vyrobila skoro 87 tisíc elektromobilů a 22 tisíc plug-in hybridů, což představuje podíl 12,6 procenta na celkové produkci.

Výroba v nošovickém závodě automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech v minulém roce stoupla o 5,6 procenta na 341 tisíc vozidel. Z toho bylo 44 tisíc aut na čistě elektrický a 28 tisíc vozů na plug-in hybridní pohon. Celkově tak elektrické vozy vyrobené v Nošovicích tvořily 21,2 procenta z tuzemské produkce značky.

Kvůli pozastaveným subdodávkám výrobních komponent v jarních a letních měsících vyrobila kolínská Toyota loni 192 tisíc automobilů, což je o zhruba deset tisíc méně než v předchozím roce.