O Slovenské elektrárne má zájem i finský Fortum

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce (na snímku)

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce (na snímku) Zdroj: Profimedia.cz

Finská energetická společnost Fortum projevila podle slovenského listu Hospodárske noviny zájem o vstup do největšího výrobce elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne (SE). Majoritní podíl v SE vlastní italský koncern Enel, který svá slovenská aktiva už dříve nabídl k prodeji.

Fortum oficiálně své plány nekomentoval. „Hledáme možnosti pro růst. Neustále říkáme, že se zajímáme o různé projekty. Naší firemní politikou ovšem je nekomentovat tyto spekulace,“ řekla pro dnešní vydání listu mluvčí Fortumu Helena Aatinenová.

Podle deníku si Fortum už převzal podklady v rámci hloubkového auditu, který předchází vstupu nového investora do SE.

O podíl Enelu v SE už dříve projevila zájem česká energetická společnost ČEZ nebo slovenská rafinerie Slovnaft spolu s maďarským energetickým podnikem MVM Group.

Slovensko nemá předkupní právo

Enel vlastní v SE 66 procent akcií. Zbylý podíl kontroluje slovenská vláda, jejíž představitelé v minulosti zmiňovali možnost navýšení podílu státu v SE. Podle portálu vEnergetike.sk Slovensko ale nemá předkupní právo na akcie dominantního výrobce elektřiny v zemi.

Enel se kromě Slovenska má zájem zbavit svého majetku v Rumunsku. Prodej by měl být zcela dokončen nejpozději příští rok v červnu