Obrana nakoupí od Američanů odstřelovací pušky za deset milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Česká armáda
8
Fotogalerie

Ministerstvo obrany koupí 30 odstřelovacích pušek pro úzkou skupinu armádních odstřelovačů, kteří by byli nasazováni do mezinárodních operací. Za zbraně, munici a příslušenství zaplatí asi deset milionů korun.

Armáda chce, aby byly koupeny americké pušky DT HTI od americké firmy Desert Tech. "Odstřelovací pušky pořizujeme prioritně pro výcvik, přípravu a nasazení úzké skupiny odstřelovačů do mezinárodních operací," uvedl pro euro.cz Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Výběr konkrétní americké zbraně ministerstvo obrany zdůvodňuje hlavně krátkým konstrukčním řešením zbraně, které znesnadňuje identifikaci odstřelovače. Podle ministerstva obrany je důležité i to, že odstřelovač může v závislosti na bojové situaci rychle změnit ráži pušky. "Systém je také zásadně lehčí než konkurenční produkty. Na jinou ráži je možné přejít při zachování stejné ergonomie, spouště a dalších ovládacích prvků," dodal Caletka.

Spolu s 30 puškami DT HTI obrana pořizuje i optiku, 120 náhradních hlavní i 21.000 nábojů několika druhů a ráží. Do zakázky se přihlásili dva zájemci, jejich nabídky se očekávají do půlky prosince.



Ministerstvo obrany také plánuje nákup 238 pušek pro přesnou střelbu. Součástí tendru je dodávka denních a nočních zaměřovačů nebo příslušenství. Nové pušky by měly nahradit zastaralé sovětské Dragunovy, jejichž konstrukce vznikla v 60. letech a které nejsou vybaveny noční optikou.

Odstřelovači patří mezi elitní vojáky. Armáda má několik týmů, kromě 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády jimi disponují speciální jednotky z 601. skupiny speciálních sil generála Moravce, Vojenská policie a Hradní stráž. Například 7. mechanizovaná brigáda měla na začátku roku tři odstřelovačské jednotky, naplněna byla ale jen jedna.



Armáda má podle svých webových stránek nyní k dispozici několik zbraní pro odstřelovačské účely. Kromě SVD Dragunov to je finská odstřelovací puška Sako TRG 22, která byla do výzbroje zařazena na začátku tohoto století. K dispozici ji mají elitní střelci ze 4. brigády rychlého nasazení, některých mechanizovaných jednotek a Vojenské policie.

Dále mohou vojáci používat velkorážní odstřelovací pušky Barret, které podle armádního webu získala do výzbroje 601. skupina speciálních sil v roce 2000. Zbraň, kterou lze použít i k ničení vozidel nebo opevněných bodů, specialisté používali třeba v Afghánistánu a Iráku. Velkorážní je i puška Falcon, která je ve dne schopna zásahu až do 1500 metrů.