Srbsko pořádá armádní manévry s Ruskem, v EU by ale muselo zavést protiruské sankce

Cvičení Slovanské bratrství

Cvičení Slovanské bratrství Zdroj: reuters

Cvičení Slovanské bratrství
Cvičení Slovanské bratrství
Cvičení Slovanské bratrství
Cvičení Slovanské bratrství
Umělecká performance v Bělehradu
22
Fotogalerie

Nedávno proběhlo společné vojenské cvičení Ruska a Srbska, ačkoli je druhý jmenovaný stát kandidátskou zemí Evropské unie. Delegace EU v Bělehradě v souvislosti blízkých vazeb obou zemí označuje Srbsko za unikátní případ v dějinách evropské integrace. Jak zástupci EU, tak srbský premiér Aleksandr Vučić ale současně zdůrazňují, že na směřování Bělehradu do unie se nic nemění.

Podle delegace Evropské unie v Bělehradě je proces sbližování Srbska s EU přímo nevyhnutelný. „Volby by zde nemohl vyhrát kandidát s vyloženě antievropskou rétorikou,“ řekl vedoucí delegace Oskar Benedikt s odkazem na průzkumy, které si delegace nechává průběžně zpracovávat. Jeho argumentaci podporuje ještě skutečnost, že členství v EU zůstává podle Vučiće cílem Srbů i přesto, že samo o sobě již není tak lákavé jako dříve.

V případě vstupu země do evropského společenství by nicméně zahraniční politika Bělehradu musela projít změnami, delegace připomněla nutnost jejího souladu se zahraniční politikou EU. V takovém případě by Srbsko například muselo změnit svůj dosavadní postoj a zavést sankce vůči Rusku, tedy proti zemi, s níž pořádá společná vojenská cvičení. Poslední z nich se jmenovalo Slovanské bratrství a zúčastnilo se jej celkem 700 jednotek, uvádí agentura Reuters.

Bruselská delegace ale připomíná, že z hlediska ekonomického nepředstavuje Rusko pro Srbsko významného obchodního partnera: vzájemný obchod tvoří jen pět procent celkové srbské obchodní bilance. Naopak dvě třetiny ekonomické výměny probíhají se státy EU. Zástupci Evropské komise současně připomněli, že úzké vazby mezi Ruskem a Srbskem nepředstavují momentálně tu největší překážku možného členství v unii. „Zlepšit je třeba v první řadě vztahy s Kosovem, jehož samostatnost Bělehrad odmítá uznat, a také pokračovat v reformách právního systému,“ Benedikt.

Sbližování se zahraniční politikou EU však není jediným hypotetickým případem, který by mohl narušit vztahy mezi Moskvou a Bělehradem. K tomu by mohlo dojít i tehdy, pokud se Bělehrad stal nejen součástí EU, ale i NATO. V současnosti však o plnohodnotné členství v Severoatlantické alianci Srbsko neuvažuje. Podle dnešního vyjádření šéfa NATO Jense Stoltenberga hodlá Aliance respektovat neutralitu Srbska. Jeho směřování do EU však Stoltenberg vítá, píše server B92.

Nehledě na geopolitické směřování země však zůstává významným prvkem národní identity Srbů pravoslavné náboženství. Hlásí se k němu přes 80 procent srbské populace. Právě tématu národní identity se dotkl i umělecký festival Extravagant bodies, který v balkánské zemi proběhl krátce po skončení zmíněných vojenských manévrů. Chorvatský tvůrce Josip Pino Ivančić se ve svém vystoupení v bělehradských ulicích pokusil poukázat nejen na podřízenost lidského života náboženství, ale současně i podřízenost náboženství vůči nacionalistickým a tržním principům. Část performance zachycuje video níže.


Video placeholde
Umělecká performance v Bělehradu • Jan vávra