Praha schválila půjčku na nákup písnických bytů, Libuš ale chce dotaci

Obyčejné sídliště. Při prodeji osmi stovek zdejších bytů jsou však ve hře velké peníze.

Obyčejné sídliště. Při prodeji osmi stovek zdejších bytů jsou však ve hře velké peníze. Zdroj: Blesk

Nový Park Písnice, Ekospol
Horní pohled na stanici metra D Písnice
Vizualizace stanice metra D Písnice
Na vizualizaci je stanice Písnice. První úsek trasy metra D povede z Pankráce do Písnice a vyjde na 24,69 miliardy korun
Původní zástavba Libuše
6
Fotogalerie

Pražští zastupitelé schválili neomezenou půjčku pro městskou část Praha-Libuš na nákup bytů v Písnici od firmy ČEZ. Libušská radnice podle starosty Jiřího Koubka (TOP 09) ale chce, aby byty koupilo město, nebo jí na ně dalo dotaci, nechce být zadlužená. Radní městské části se nad problémem znovu sejdou nejspíš v neděli, ve středu pak zasedne její zastupitelstvo.

ČEZ radnici Libuše vyzval, aby do pondělního rána potvrdil zájem podat cenovou nabídku. Informaci, která na jednání zastupitelstva zazněla, že by se termín pro podání nabídky mohl odložit, energetická firma dementovala. Radnice by tak nabídku musela podat do příštího pátku. Odhadní cena je asi 1,2 miliardy korun, ČEZ prodá nejvyšší nabídce.

"Zastupitelé vybrali jediné špatné ze tří řešení," řekl novinářům starosta Koubek. Městská část s rozpočtem 40 milionů korun ročně by se podle něj stala nejzadluženější obcí v Česku. Navíc by přišla o peníze z grantů, které požadují potvrzení o bezdlužnosti.

Rada v úterý schválila nabídku městské části Praha-Libuš na bezúročnou půjčku splatnou za 20 let. Její výši rada nijak neomezila, aby se městská část mohla zapojit do veřejné soutěže.

Radní Jana Plamínková (STAN) z koaliční Trojkoalice dnes navrhovala, aby byty koupilo město. Poté ale svůj návrh stáhla a koalice podpořila půjčku všemi hlasy.

Soubor panelových domů s celkem 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Celková podlahová plocha bytů je přes 54.000 metrů čtverečních. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Nájemníci tvrdí, že měli přislíbeno, že si budou moci byty odkoupit.

Iniciativa nájemců bytů apelovala na ČEZ i na vládu, byty chtěli odkupovat jednotlivě. Jejich zástupci seděli na jednání zastupitelstva už ve čtvrtek odpoledne, kdy se Písnicí začalo zabývat, část jich přišla i dnes. Lidé už dříve apelovali také na ČEZ a vládu, především na ministra financí Andreje Babiše (ANO), pod jeho ministerstvo většinově státem vlastněná energetická firma spadá, aby se jejich situací zabýval.