Ochránila před Carlosem Slimem holandskou firmu KPN, nyní nabízí její akcie

Carlos Slim Helú

Carlos Slim Helú Zdroj: Agencia Brasil

Nadace zřízená k ochraně majetku Nizozemska nabízí své akcie v národním telekomu KPN. K rozhodnutí přistoupila jen pár týdnů poté, co dokázala zabránit převzetí právě obří telekomunikační firmy KPN mexickým multimiliardářem Carlosem Slimem.

Společnost América Móvil Carlose Slima projevila zájem o převzetí KPN začátkem srpna. Celkem nabídla za 70 procent akcií 7,2 miliardy eur. Narazila však na silný odpor zmíněné Nadace KPN, která jako ochránkyně národního majetku využila opci k nákupu téměř polovičního podílu ve firmě. „Nebyli jsme schopnosti dosáhnout dohody s managementem společnosti a nezávislou nadací,“ shrnula mexická společnost okolnosti celého jednání v regulátorním hlášení burze.

Nabídli jste příliš málo, slyšela mexická skupina

Někteří akcionáři KPN rovněž označili nabídku mexické firmy za příliš nízkou. América Móvil ji nehodlala zvýšit a za jednu akcii KPN dál nabízela pouze 2,4 eura. To bylo asi o 35 procent víc, než činila průměrná závěrečná cena akcií KPN v předchozích 30 obchodních dnech na amsterodamské burze Euronext. Management reagoval prohlášením, že je pouze na akcionářích, zda cenu akceptují a akcie se rozhodnou prodat. Otevřeně tedy v této rovině nabídku América Móvil nepodpořil.

América Móvil později oznámila, že dostala od nizozemského regulátora povolení pokračovat v tendru na odkup akcií. Protože ale nadace s 50 procenty akcií s hlasovacími právy svůj postoj nezměnila, rozhodl se mexický podnik minulý měsíc v tendru nepokračovat.

KPN k převzetí, ale s podmínkami

Po aktuálním prohlášení Nadace se ale mexické společnosti znovu otevírá cesta k případnému převzetí KPN. Nicméně by to nebylo zadarmo. Nadace nabídla svůj podíl s podmínkou, že i nadále si vyhrazuje právo zastupovat zájmy akcionářů, zaměstnanců a zákazníků holandského telekomu KPN. To by do budoucna znamenalo, že by i nadále měla v otázce převzetí firmy poslední slovo.