Od ropy k elektromobilitě. BP kupuje největšího britského provozovatele dobíjecích stanic

Dobíjecí stanice pro elektromobily Chargemaster

Dobíjecí stanice pro elektromobily Chargemaster Zdroj: Chargemaster

Těžařský gigant BP se snaží etablovat na trhu souvisejícím s elektromobilitou. Firma potvrdila, že koupila největší síť dobíjecích stanic pro elektromobily ve Velké Británii – společnost Chargemaster. Ta aktuálně v zemi provozuje 6500 dobíjecích stanic a eviduje přes 40 tisíc zákazníků platících na měsíční bázi. Firma prodává také řešení pro dobíjení aut domácnostem. Za Chargemaster BP zaplatila 170 milionů dolarů.

Britská média spekulují o strategickém významu této akvizice v okamžiku, kdy dochází k zásadním změnám na trhu s elektromobily a potřebnou infrastrukturou. BP očekává, že kolem roku 2040 bude silnice Velké Británie brázdit kolem 12 milionů elektrických vozů. V roce 2017 jich bylo přitom jen 135 tisíc. BP v Británii provozuje síť zhruba 1200 klasických servisních a čerpacích stanic spojených s obchodními zónami.

Také o výnosy z těchto obchůdků firma hraje - nechce přijít o tržby od řidičů elektromobilů, kteří už nemají důvod na klasických čerpačkách zastavovat. „Nemáme pochyby o tom, že se elektromobilita významně ovlivní dopravu v zemi,“ uvedl mluvčí BP David Nichols pro BBC.

Pro BP jde o další transakci související s elektrickými automobily. Minulý měsíc firma investovala 20 milionů dolarů do izraelského vývojáře superrychlých dobíjecích baterií StoreDot. Ještě dříve uzavřela dohodu s čínskou private equity skupinou NIO Capital, prostřednictvím které investuje do projektů „pokročilé mobility“. V lednu letošního roku zase BP investovala pět milionů dolarů do americké FreeWire, která vyvíjí infrastrukturu pro rychlonabíjecí stanice.

Tradiční ropné firmy se nyní podle analytiků hekticky snaží zajistit své pozice na budoucím trhu s „pohony“ v případě, že opravdu dojde k poklesu zájmu o fosilní paliva. Britská média v tomto kontextu zmiňují obdobné kroky Royal Dutch Shell, která nedávno investovala do společnosti NewMotion.