Odbory ve Škodě Auto vyhlásily stávkovou pohotovost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: oskovomb.cz

Odbory v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto dnes vyhlásily stávkovou pohotovost. Chtějí dotlačit vedení firmy ke splnění svých mzdových požadavků, na kterých se jim ani po třinácti pokusech nepodařilo dohodnout. Poslední neúspěšné mimořádné jednání Podnikové rady proběhlo včera. Poslední známou nabídkou automobilky je růst platového tarifu o 4,3 procenta, odbory však požadují šest procent. Platnost stávající kolektivní smlouvy skončila na konci března, firma se jejími pravidly řídí dál.

„Podniková rada pokládá i nadále předložené návrhy firmy ve mzdových jednáních za nedostatečné a požaduje jejich navýšení způsobem, odpovídajícím rekordním pracovním výsledkům zaměstnanců,“ prohlásil jménem stávkového výboru předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Povšík.

Podniková rada pod vedením čtyřčlenného stávkového výboru ode dneška začala organizovat informativní mítinky v závodech Mladá Boleslav, Kvasiny a Vrchlabí. Chytá se také protestní mítink pro všechny zaměstnance mimo areál závodu v Mladé Boleslavi.

„Nadále trvá blokace všech požadavků zaměstnavatele v systému spolurozhodování, vyhlášená Podnikovou radou v průběhu tarifního vyjednávání,“ uvedl Povšík.

Odbory mladoboleslavské automobilky vstoupili do stávkové pohotovosti při jednání o mzdách i v roce 2007. Stávka tehdy výrazně omezila výrobu a firma očekávala škodu ve výši 55 milionů korun.