Omnipolu klesl obrat i zisk. Přičítá to zdržení exportu

Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA

Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA Zdroj: ERA

Omnipol
Letoun Aero L-39NG, na jehož výrobě se Omnipol podílel
Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA
Pasivní radar VERA-NG od firmy ERA
5
Fotogalerie

Akciová společnost Omnipol, která je jedním z největších tuzemských dodavatelů obranných, bezpečnostních a leteckých systému, v loňském roce snížila čistý zisk o téměř pětinu na 239,6 milionu korun. Obrat společnosti klesl z 1,95 na 1,1 miliardy korun. Společnost informace uvedla ve výroční zprávě.

Prezident společnosti Jiří Podpěra ve zprávě uvedl, že v loňském roce došlo k rozvoji Omnipolu i jeho dceřiné firmy ERA. Společnost podle něj dlouhodobě investuje do rozvojových projektů, jako je například vývoj cvičného letounu L-39 NG, jehož konečnou podobu firma AERO Vodochody v pátek představila.

„V realizaci obchodu si vedení firmy plánovalo lepší výsledky, než kterých bylo dosaženo. Plnění plánu tržeb na 41 procent bylo zásadně negativně ovlivněno posunem smluv na dodávku obranných systémů a bezpečnostní technologie do zahraničí. Podíl exportu na celkových tržbách tedy klesl z obvyklých 80 procent na 54 procent,“ uvedl Podpěra.

Omnipol je dodavatelem obranných, bezpečnostních a leteckých systémů od roku 1934. Kromě letecké techniky a leteckých cvičných systémů se soustředí především na obrannou a bezpečnostní elektroniku.

Do skupiny patří i společnost ERA, která je následníkem pardubického podniku Tesla. Orientuje se na výrobu pasivních radarů a systémů pro sledování leteckého provozu. Vyvinula také systém pro sledování a identifikaci cílů ve vzduchu, na zemi i na moři.