OMV zaplatí Gazpromu téměř miliardu eur, získá podíl na těžbě plynu

Gazprom

Gazprom Zdroj: profimedia.cz

Gazprom
Alexey Miller, CEO společnosti Gazprom
OMV
4
Fotogalerie

Rakouská ropná a plynárenská skupina OMV zaplatí 905 milionů eur (23,2 miliardy korun) ruskému Gazpromu za podíl 24,98 procenta na sibiřském ložisku zemního plynu. Podniky hodlají spolupracovat i na menších projektech nákupu a prodeje zkapalněného zemního plynu (LNG) a prozkoumat možnosti společného rozvoje malých infrastrukturních projektů LNG, oznámila rakouská firma.

OMV, jejíž strategie počítá s rozvojem plynárenských aktivit, spoléhá na výrazný nárůst poptávky po zemním plynu, který je nízkoemisní alternativou ropy v energetice a těžké nákladní dopravě. Koupě podílu v urengojském ložisku pak naplňuje strategii OMV vyrábět v zemích s nízkými náklady.

Podle dřívější dohody má ruský plynárenský gigant v příštím roce OMV dodat 1,2 miliardy metrů krychlových LNG.

"Již více než 50 let dostáváme spolehlivé dodávky plynu z Ruska, nyní rozšiřujeme spolupráci na LNG," řekl výkonný ředitel firmy Rainer Seele. "To přispěje k diverzifikaci zdrojů dodávek a pomůže nám zajistit bezpečnost dodávek v Evropě," dodal.

Těžba ze sibiřského pole má být zahájena v příštím roce, v roce 2026 má dosáhnout asi 80 tisíc barelů ropného ekvivalentu denně. Celkové investice do naleziště mají do konce roku 2044 dosáhnou 950 milionů eur.

Společnost OMV v prvním čtvrtletí vyráběla 474 tisíc barelů ropného ekvivalentu denně, z toho přes 20 procent v Rusku. Do roku 2025 chce produkci zvýšit na 600 tisíc barelů.

Obchod s Gazpromem musí schválit firemní i regulační orgány. Předpokládá se, že dokončen bude ještě letos.