Opava rozdá občanům zdarma stovky kompostérů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Město Opava chce podpořit kompostování bioodpadu z domácností, rozdělí kvůli tomu zdarma mezi občany více než 2300 kompostérů, které jim zůstanou pro jejich potřebu. O dodávku přístrojů se postará společnost Meva, která vyhrála veřejné výběrové řízení. Hodnota tendru se pohybuje ve výši zhruba 3,1 milionu korun. Projekt má snížit množství nevyužitého komunálního odpadu.

„Občané, kteří o kompostéry projevili zájem, je dostanou bezplatně do výpůjčky. Umístí je na svých pozemcích a budou je využívat ke kompostování bioodpadů ze zahrad a domácností,“ sdělila vedoucí opavského odboru životního prostředí Marie Vavrečková. Po zpracování občanům zůstane i kompost.

Do tendru na dodávku kompostérů se přihlásili čtyři zájemci, nabídková cena hrála roli z osmdesát procent, dvacet procent činila délka záruční doby.

Kompostéry Opava zaplatí z devadesáti procent z evropských peněz, deset procent poputuje z prostředků města. Dotaci čerpá z operačního programu Životní prostředí od Státního fondu životního prostředí a ministerstva životního prostředí.

Kompostéry lidem rozdal například i Broumov. Sběrné nádoby na bioodpad nabízí v ulicích občanům řada dalších měst a obcí, patří mezi ně i prostějovská radnice či Slavkov. Jindřichův Hradec se za devět a půl milionu korun chystá vybudovat novou kompostárnu.