Panasonic otevřel v Plzni továrnu na tepelná čerpadla, bude z ní zásobovat evropský trh

Továrna společnosti Panasonic v Plzni

Továrna společnosti Panasonic v Plzni Zdroj: Blesk - Zbyněk Schnapka

Panasonic
2
Fotogalerie

Plzeňský Panasonic AVC Networks Czech zahájil v novém závodě výrobu tepelných čerpadel typu vzduch-voda. Bude jimi zásobovat celou Evropu, ve které dlouhodobě roste poptávka po obnovitelných zdrojích energie. V Plzni se tak otevřela první továrna na kompletní tepelná čerpadla Panasonic v Evropě.

Výrobní kapacita linky se bude postupně zvyšovat až na 40 tisíc čerpadel ročně, řekl při otevření nového provozu výkonný ředitel Panasonic Europe Laurent Abadie. První rok jich chce závod vyrobit až 20 tisíc kusů.

Panasonic využil volné prostory továrny, kterou má v Plzni od roku 1997, a v níž vyrábí kromě plazmových a LCD televizorů ještě Blu-Ray přehrávače, rekordéry a desky plošných spojů pro televizory. Výši investice do první linky na tepelná čerpadla, na které pracuje 30 zčásti nových zaměstnanců firma nezveřejnila, podle informací ČTK však šlo o desítky milionů.

Podle Enriqua Vilamitjany, evropského generálního ředitele výroby zařízení na topení a chlazení, zaznamenává Panasonic meziroční nárůst poptávky po čerpadlech Aquarea o 15 procent. "Teď máme jistotu, že se nám poptávku díky novému modernímu závodu podaří bez problémů uspokojit," uvedl.

Panasonic, který letos slaví 100. výročí založení, má po světě 91 dceřiných a 495 přidružených společností. Za loňský fiskální rok vykázal čistý zisk téměř 62 miliardy eur (zhruba 1,6 bilionu Kč).

Jeho divize Heating&Cooling vyrobila první klimatizační jednotku v roce 1958. Ročně produkuje přes 200 milionů kompresorů a produkty míří do 120 zemí světa na vytápění a klimatizaci rodinných domů, kanceláří, firem a průmyslových areálů.

Panasonic AVC Networks Czech Plzeň, který vyváží 99 procent výroby, je největším exportérem v Plzeňském kraji. Kromě Plzně má Panasonic v ČR výrobní závod také v Pardubicích.