Paramo předloni vydělalo přes miliardu korun. Mohla za to ale jen účetní operace

Paramo

Paramo Zdroj: Profimedia.cz

paramo
paramo
paramo
paramo
Paramo
6
Fotogalerie

Pardubická rafinerie Paramo vykázala předloni rekordní čistý zisk 1,066 miliardy korun. Dosáhla ho navzdory tomu, že ještě v roce 2017 prodělala devadesát milionů korun. Pomohlo jí k tomu především rozpuštění minulých oprávek, které se vyšplhalo do výše 1,077 miliardy korun. Podrobnosti k této účetní operací však firma komentovat nechtěla a jen stroze se s ní vypořádala výroční zpráva podniku.

„Na základě výsledků analýzy provedené k 31. prosinci 2018 byla v období do 31. prosince 2018 zrušena opravná položka ve výši 1177 milionů korun. Částka 1166 milionů korun byla zařazena mezi dlouhodobý hmotný majetek a částka deset milionů korun byl zaúčtována mezi nehmotný majetek,“ píše se ve výroční zprávě.

Manažer auditorské společnosti APOGEO Jaromír Chaloupka ovšem upozorňuje, že tvorba a rozpuštění opravných položek nikterak nevypovídají o zdraví firmy. „Tato účetní operace by měla vycházet z interních směrnic firmy, může však nastat i po jednorázovém rozhodnutí managementu společnosti,“ míní Chaloupka.

Tržby jedné ze tří tuzemských rafinerií zůstaly předloni stabilní, a to na úrovni 2,4 miliardy korun. Loňské výsledky hospodaření ale firma nechtěla předjímat, prozradila však masivní investice. „V roce 2019 jsme v rámci revitalizace palivového terminálu zdvojnásobili skladovací kapacity paliv na téměř 40 tisíc metrů krychlových. V únoru 2019 došlo k instalaci nového zařízení pro aditivaci paliv a v říjnu téhož roku byly instalovány skladovací nádrže,“ vyjmenovává investice Pavel Kaidl, mluvčí společnosti Paramo.

I přes mohutný zisk v roce 2018 má rafinerie nerozdělený zisk z minulých let stále záporný, a to 836 milionů korun. Mezi lety 2009 až 2014 vykazovala ztráty zhruba v rozsahu 150 milionů až 700 milionů korun. Poté dva roky vydělávala, ale zisk dosahoval jen nižších desítek milionů.

Paramo, které patří do petrochemické skupiny Unipetrol a zaměstnává pět stovek pracovníků, je známé především výrobou motorových olejů Mogul. Tržní podíl firmy v tomto segmentu v Česku a na Slovensku stabilně přesahuje 55 procent. Více než tři pětiny celkové produkce Paramo vyváží.