Pegas Nonwovens hledá cestu k expanzi

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: ctk

Pegas Nonwovens se chystá otevřít si cestu k další expanzi. Dodavatel hygienických potřeb by v příštích letech mohl získat stovky milionů korun čerstvého kapitálu vydáním až 15 procent nových akcií. Vedle dalšího rozšíření produkce se firmě otevře prostor pro potenciální akvizice. Zelenou může dát budoucím nákupům Pegasu červnová valná hromada. Firma upřesnila plán získání kapitálu během pátečního večera v rámci návrhu nových stanov.

Pokud návrh projde, vedení Pegasu bude moci v následujících pěti letech vydat podle momentální finanční potřeby bezmála 1,4 milionu kusů nových akcií. Při současné ceně, která se pohybuje kolem 590 korun, by za ně firma utržila přes 800 milionů. Nové akcie se podle návrhu stanov upíší nejméně za 85 procent burzovní ceny v předvečer emise. Dosavadní podílníci se přitom k novým akciím nemusejí vůbec dostat.

Představenstvo může totiž v případě nové emise omezit nebo dokonce vyloučit předkupní právo pro dosavadní akcionáře. „Vzhledem k tomu, že zvýšení kapitálu počítá s možným vyloučením předkupního práva současných akcionářů, záměr podle nás ukazuje na možnou akvizici uskutečněnou nikoli hotovostně, ale akciovou formou,“ uvádí Jiří Zendulka z BH Securities. Za nákup by tak Pegas zaplatil svými akciemi.

Představenstvo může v případě nové emise omezit nebo dokonce vyloučit předkupní právo pro dosavadní akcionáře

Konkrétní akvizice zatím na obzoru není. „Průběžně monitorujeme situaci na trhu v našem oboru, nicméně momentálně není nic konkrétního na stole,“ uvádí mluvčí Pegasu Ondřej Kouřil. Vedle možnosti navýšit kapitál rozhodne 16. června valná hromada i o vyplacení dividendy ve výši 1,1 eura na akcii. Ve čtvrtek 29. května Pegas publikuje hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku.

Pegas Nonwovens se rozkročil do Egypta