Pegas Nonwovens zvedl tržby na čtyři miliardy, v Česku si ale pohoršil

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: ctk

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens zvedl meziročně výnosy za první tři čtvrtletí o 4,2 procenta na 146 milionů eur, zhruba čtyři miliardy korun. Zisk české pobočky však klesl téměř o polovinu na 9,1 milionu eur, asi 248 milionů korun.

Za růstem výnosů stojí vyšší prodej hotových výrobků, zejména v prvním čtvrtletí roku, dále také mírný nárůst cen polymerů. Zisk je výrazně nižší především kvůli kurzovým rozdílům. V samotném třetím čtvrtletí zisk klesl dokonce o 73 procent.

„Výsledky ovlivnila nižší provozní výkonnost, vyšší odpisy, kurzové změny a nárůst úrokových nákladů,“ vysvětlil mluvčí společnosti ze Znojma Ondřej Kouřil.

Provozní ziskovost před odpisy, úroky a zdaněním, měřena ukazatelem EBITDA, činila v prvních devíti měsících 27,9 milionu eur, zhruba 761 milionů korun, klesla proti předchozímu roku o 3,2 procenta. Na jejím poklesu se podílel nárůst osobních nákladů kvůli přecenění opčního akciového plánu na reálnou hodnotu a zároveň vyšší počet zaměstnanců v souvislosti se spuštěním nového závodu v Egyptě.

Vývoj akcií Pegas Nonwovens na pražské burze za pět let: Graf 21. 11. 2013.Graf 21. 11. 2013. | capkova@mf.cz

„Letošní rok je pro společnost velmi náročný. Dokončili jsme či dokončujeme několik projektů zaměřených na vývoj a kvalifikaci nových materiálů, které by měly významně změnit portfolio výrobků. Obrovskou energii a zdroje jsme věnovali zprovoznění nového výrobního závodu v Egyptě, kde jsme přes všechny události a problémy úspěšně naplnili plánovaný harmonogram,“ uvedl generální ředitel František Řezáč.

Objem komerčních dodávek z egyptského závodu má však proti předpokladům zpoždění, bylo nutné kvalifikovat více materiálů, než se čekalo. „Kvůli tomu jsme nedosáhli ve třetím čtvrtletí plánovaných výsledků,“ doplnil Řezáč. „Do budoucna však věříme, že investici v Egyptě velmi dobře zhodnotíme,“ uvedl Řezáč.

PROFIL: Pegas Nonwovens se rozkročil do Egypta