Pegasu Nonwovens stoupl v pololetí čistý zisk o 14 procent

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: Pegas Nonwovens

Výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens stoupl za první letošní pololetí meziročně čistý zisk o 14,3 procent na 10,8 milionu eur (262,5 milionu korun). Výnosy stouply meziročně o 20 procent na 82,6 milionu eur (2 miliardy korun). Klíčovou roli ve vývoji výnosů hrál podle společnosti pokračující růst cenových indexů polymerů.

Provozní zisk před odpisy, úroky a zdaněním (ukazatel EBITDA) činil za prvních šest měsíců roku 15,3 milionu eur (371,5 milionu koun), což znamená pokles oproti předchozímu roku o 6,2 procenta.

„Jsem rád, že mohu potvrdit původní celoroční výhled ukazatele EBITDA oznámený v březnu tohoto roku. A to i přes nižší hospodářský výsledek dosažený v prvním pololetí, který byl významně ovlivněn výrazným růstem cen polymerů, které dosáhly v dubnu historických maxim,“ uvedl generální ředitel společnosti František Řezáč.

Podle Řezáče ale firma v posledních týdnech registruje pokles cen hlavních vstupních materiálů. „Věříme, že negativní dopad zpoždění v přenesení cen z prvního pololetí bude do konce roku významně kompenzován a ve spojení s novou očekávanou kapacitou dojde k dosažení plánovaného celoročního provozního výsledku,“ dodal.

V druhém čtvrtletí letošního roku se celkové výnosy meziročně zvýšily o 20,8 procenta na 41,6 milionu eur (1 miliarda korun). Za stejné období pak dosáhl Pegas čistého zisku ve výši 4,4 milionu eur (106,8 milionu Kč), tedy o 147,7 procenta více než ve stejném období roku 2010. Za výsledky stojí vliv nižších odpisů a vyšších kurzových zisků.

Pegas Nonwovens je holdingová společnost se sídlem v Lucemburku a s provozními dceřinými společnostmi ve Znojmě a Bučovicích. Firma je veřejně obchodovanou společností na burzách v Praze a ve Varšavě. V provozních společnostech na Moravě zaměstnává Pegas přes 400 lidí.