Pfizer vytvoří v Číně své první asijské biotechnologické centrum

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Farmaceutická společnost Pfizer investuje 350 milionů dolarů (8,6 miliardy korun) do výstavby biotechnologického centra v Číně, které bude jeho prvním biotechnologickým centrem v Asii. Pfizer se tak zařadí k dalším velkým farmaceutickým firmám, které si zřizují pracoviště na druhém největším farmaceutickém trhu světa, aby si zajistily rychlejší schvalování svých produktů. Centrum bude ve městě Chang-čou a dokončit by se mělo v roce 2018, uvedl Pfizer.

Velké farmaceutické firmy se snaží hledat vhodné způsoby napojení na čínský zdravotnický trh. Patří mezi ně investice do závodů v Číně, akvizice či vytváření společných podniků. Cílem těchto kroků je získat výhodu při jednání s čínskými regulátory a vládou.

Pfizer také sdělil, že bude úzce spolupracovat s místními regulátory a že má v úmyslu přinést na místní trh co nejdříve nové léky. Centrum se má soustředit na biologické léky vytvořené z žijících mikroorganismů a na léky biosimilární, což jsou levnější verze biologických přípravků, kterým vypršela patentová ochrana.

Šéfové farmaceutických firem si již dlouho stěžují na pomalý proces při získávání povolení k prodeji léků na čínském trhu a někteří tam narazili i na regulační bariéry, podotýká agentura Reuters. Pfizer musel loni ukončit podnikání v oblasti vakcín, když mu nebyla obnovena licence na nejprodávanější vakcínu Prevenar.

Celkové výdaje na zdravotní péči mají do roku 2020 v Číně dosáhnout 1,3 bilionu dolarů (31,9 bilionu korun). Růst trhu s léky však zpomalil, nyní roste tempem méně než deset procent, zatímco před čtyřmi lety rostl o více než 20 procent ročně.