PFNonwovens expanduje v Africe. Na rozšíření výroby dá téměř miliardu

Třetí největší globální výrobce netkaných textilií, český PFNonwovens holding, chystá mohutnou ofenzivu v Africe.

Třetí největší globální výrobce netkaných textilií, český PFNonwovens holding, chystá mohutnou ofenzivu v Africe. Zdroj: Profimedia

Do konce příštího roku plánuje PFNonwovens investovat v přepočtu zhruba 900 milionů korun do svého jihoafrického závodu, čímž více než zdvojnásobí tamní výrobní kapacitu. 
Nová výrobní linka, která má v závodě v Kapském Městě zvýšit produkci z 10 na 15 tisíc tun ročně, má posílit pozici PFNonwovens na africkém kontinentu a zároveň zajistit základnu pro vývoz do sousedních regionů, jako je například blízký východ.
Firma investicí reaguje na zvýšenou poptávku a vytíženost současných výrobních kapacit, zejména v oblasti zdravotnických potřeb
Celý holding dosud v jednom roce vyprodukuje zhruba 140 tisíc tun netkaných textilií.
Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu považuje růst za logický. Netkané textilie lze podle jejího výkonného ředitele Jiřího Česala považovat za perspektivní segment, a to zejména v oblasti zdravotnictví a hygieny. 
6
Fotogalerie

Český PFNonwovens Holding, třetí největší globální výrobce netkaných textilií, chystá mohutnou ofenzivu v Africe. Do konce příštího roku plánuje investovat v přepočtu zhruba 900 milionů korun do svého jihoafrického závodu, čímž zhruba ztrojnásobí tamní výrobní kapacitu.

Nová výrobní linka, která má v závodě v Kapském Městě zvýšit produkci z osmi na 23 tisíc tun ročně, má posílit pozici PFNonwovens na africkém kontinentu a zároveň zajistit základnu pro vývoz do sousedních regionů, jako je například Blízký východ. Firma investicí reaguje na zvýšenou poptávku a vytíženost současných výrobních kapacit, zejména v oblasti zdravotnických potřeb. Celý holding dosud v jednom roce vyprodukuje zhruba 215 tisíc tun netkaných textilií.

Firma v jihoafrickém závodě rovněž zvýší počet zaměstnanců. Na konci loňského roku tam pracovalo přes tisíc lidí, nyní má jejich počet díky investici vzrůst o dalších 40. 

Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu považuje expanzi za logickou. Netkané textilie lze podle jejího výkonného ředitele Jiřího Česala považovat za perspektivní segment, a to zejména v oblasti zdravotnictví a hygieny. „U výrobků pro tyto trhy pandemie jasně odhalila nedostatky v zásobování. Problémy dostat se ke zboží měli zdravotnická a sociální zařízení i jednotlivci. Pro výrobce netkaných textilií to znamená prostor pro další růst,“ míní Česal s tím, že tento trend nemusí být jen jednorázovým výkyvem. 

PFNowovens už proto přemýšlí o dalších investicích. „Ve hře je například rozšíření kapacit již fungujícího závodu na východním pobřeží Spojených států nebo v tomtéž regionu vybudování zcela nového závodu,“ sdělil deníku E15 Michal Šlemr, člen představenstva rodinné investiční kanceláře R2G, který PFNonwovens Holding vlastní.

Letos na jaře holding stáhl svoji evropskou část z pražské burzy, když odkoupil zbylé jednotky procent akcií, které do té doby vlastnili minoritáři. Ti se následně rozhodli vedení holdingu zažalovat, protože jim stanovená cena za akcie přišla nízká. 

PFNonwovens Holding je po společnostech Berry Global a Fitesa třetím největším výrobcem netkaných textilií na světě. Na bázi polypropylenu a polyetylenu vyrábí produkty pro hygienu, průmysl, stavebnictví, zemědělství, zdravotnictví a pro další sektory. Společnost má výrobní závody ve čtyřech zemích – V České republice, Egyptě, Jihoafrické republice a ve Spojených státech. Loňské výsledky ještě firma nezveřejnila. V roce 2019 nicméně utržila 12,6 miliardy korun, díky čemuž vydělala 160 milionů. 

Majoritním akcionářem PFNonwovens je od roku 2017 PFNonwovens Holding, kterou vlastní fond R2G miliardářů Oldřicha Šlemra, Eduarda Kučery a Pavla Baudyše.