Vytěsněným akcionářům PFNonwovens došla trpělivost. Žalují majoritáře o 300 milionů

Skupina bezmála tří set drobných podílníků podala žalobu na PFNonwovens Holding jako hlavního akcionáře tuzemského výrobce netkaných textilií PFNonwovens.

Skupina bezmála tří set drobných podílníků podala žalobu na PFNonwovens Holding jako hlavního akcionáře tuzemského výrobce netkaných textilií PFNonwovens. Zdroj: ctk

Skupina investorů se žalobou domáhá dorovnání ceny akcií, která byla podle nich při nedobrovolném odkupu, takzvaném squeeze-outu, podhodnocená.
Spor vytěsněných minoritních akcionářů s majoritářem PFNonwovens bude řešit pražský městský soud.
Navržená cena akcií PFNonwovens byla nízká i podle analytika Fio banky Jana Rašky.
4
Fotogalerie

Skupina bezmála tří set drobných podílníků podala žalobu na PFNonwovens Holding jako hlavního akcionáře tuzemského výrobce netkaných textilií PFNonwovens. Domáhá se tím dorovnání ceny akcií, která byla podle nich při nedobrovolném odkupu, takzvaném squeeze-outu, nepřiměřeně nízká. Spor bude řešit pražský městský soud.

Majoritní akcionář PFNonwovens Holding v březnu každému menšinovému akcionáři vyplatil 719,5 koruny za akcii na základě ohodnocení od poradenské firmy EY. Proti tomu však drobní akcionáři předložili posudek společnosti Apelen Valuation, která ocenila akcii na dvojnásobek, přesněji na 1415 korun.

„V duchu naší květnové předžalobní výzvy podáváme žalobu za 281 akcionářů s bývalou držbou 435 tisíc kusů akcií, tehdy odpovídaly zhruba pěti procentům kapitálu společnosti,“ uvedl pro deník E15 investor Tomáš Hájek, který skupinu drobných akcionářů zastupuje. 

„Kromě žaloby současně podáme také stížnosti k evropskému dozorovému orgánu ESMA, jelikož nemáme důvěru k národnímu regulátorovi, jedná se o nejskandálnější případ majetkové křivdy v historii českých squeeze-outů,“ doplnil Hájek, který už dříve pro deník E15 uvedl, že reálnou cenovku vidí zhruba na 1,6násobku původně navržené ceny, tedy někde mezi 1150 až 1200 korunami za akcii. Pokud by soud dal za pravdu minoritním akcionářům, musel by hlavní vlastník 435 tisíc akcií doplatit v souhrnu přes 300 milionů korun. Drobné investory bude v kauze zastupovat advokát Filip Hajný.

Původní ocenění společnosti EY bylo podle posudku Apelen Valuation nepřiměřené hned z několika důvodů. Upozorňuje například na příliš nízkou prémii jednak za riziko na trhu a jednak za malou tržní kapitalizaci PFNonwovens. „Nepřiměřenost vyplaceného protiplnění vyplývá i ze skutečnosti, že vyplacené protiplnění v přepočtu na jednu akcii je nižší, než byla tržní cena těchto akcií přede dnem přechodu vlastnického práva na hlavního akcionáře,“ píše v předžalobní výzvě advokát Hajný.

Navržená cena byla nízká i podle analytika Fio banky Jana Rašky. „Akciový titul jsme nedávno stáhli a analyticky jej už nepokrýváme. I tak ale mohu říci, že je to relativně konzervativně navržená cena. Naše ohodnocení se nacházelo na hladině 834 korun za akcii, tedy o zhruba 16 procent výše,“ hodnotil na konci loňského roku Raška s tím, že odhadovaná cenovka byla platná ještě v době, kdy byl zveřejněn záměr na vytěsnění akcionářů.

Majoritním akcionářem PFNonwovens je od roku 2017 PFNonwovens Holding, kterou vlastní fond R2G miliardářů Oldřicha Šlemra, Eduarda Kučery a Pavla Baudyše. Investiční ředitel R2G Jakub Dyba pouze uvedl, že vzhledem k předchozím krokům minoritních akcionářů se dala žaloba očekávat.

Firma PFNonwovens vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu pro hygienu, průmysl, stavebnictví, zemědělství, zdravotnictví a další sektory. Využívají se pro výrobu dětských plenek či dámských hygienických potřeb. Společnost má také omezenou kapacitu pro produkci ochranných pomůcek, jako jsou roušky, respirátory nebo ochranné obleky. Má své závody na jižní Moravě, v Egyptě a v Jihoafrické republice. V letošním prvním pololetí zaměstnávala přes sedm set lidí.