Philip Morris vykázal v Česku mírně nižší zisk, tržby ale vzrostly

Cigareta, kouření.

Cigareta, kouření. Zdroj: CTK

V prvním pololetí meziročně klesl čistý zisk Philip Morris ČR o 1,9 procenta na 1,3 miliardy korun. Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 5,7 procenta na 5,4 miliardy korun, a to zejména díky růstu prodeje v České republice a na Slovensku a nižším výrobním nákladům.

Jedním z důvodů poklesu zisku byly nižší kurzové zisky. Na poklesu se také projevilo rozdílné časové rozložení vynaložených provozních nákladů, společnosti také stouply úrokové náklady a daň z příjmu.

„Tržby v tuzemsku bez spotřební daně a DPH se zvýšily o 4,2 procenta v prvním pololetí 2016 v porovnání se stejným obdobím roku 2015 na 2,8 miliardy korun, a to zejména v důsledku příznivého vývoje objemu prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek v prodejích ve výši 152 milionů korun, což bylo částečně eliminováno nepříznivým vývojem cen,“ uvedl předseda představenstva společnosti Arpad Konye.

Celkový trh cigaret v České republice vzrostl oproti loňsku přibližně o čtyři procenta na 9,9 miliardy kusů cigaret. Hlavním důvodem je dobrá ekonomická situace. Domácí odbyt se zvýšil o více než šest procent na 4,4 miliardy kusů.

Celkově totiž rostl trh cigaret a jemně řezaného tabáku. Tržní podíl společnosti Philip Morris ČR byl u jemně řezaného tabáku v prvním pololetí větší, naopak podíl u cigaret menší.

Podle maloobchodního průzkumu agentury Nielsen Company (Europe) Sárl, klesl v letošním prvním pololetí tržní podíl u cigaret společnosti Philip Morris ČR o 0,6 procenta na 45,8 procenta.

Akcie Philip Morris na pražské burzeAkcie Philip Morris na pražské burze|e15Akcie Philip Morris na pražské burze

Jde o důsledek pokračujícího poklesu tržního podílu místních značek, který byl částečně kompenzován vyšším podílem značek Marlboro, L&M a Philip Morris.

Tržby společnosti Philip Morris Slovakia bez spotřební daně a DPH se v prvním pololetí zvýšily o 3,6 procenta na 48,8 milionu eur (1,3 miliardy korun). I na Slovensku mírně rostl celkový trh i objem prodaných výrobků společnosti. V prvním pololetí bylo na Slovensku prodáno 3,4 miliardy kusů cigaret.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků. Zaměstnává přibližně 1100 lidí v celé ČR. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.