PKN chce posílit v České rafinérské, uvažuje o podílu Shellu

PKN Orlen

PKN Orlen Zdroj: profimedia.cz

Největší polská rafinerská skupina PKN Orlen uvažuje o převzetí menšinového podílu britsko-nizozemské společnosti Royal Dutch Shell v České rafinérské, aby zvýšila svůj podíl v této české společnosti. S odvoláním na šéfa PKN Orlen o tom dnes informoval polský deník Puls Biznesu. PKN vlastní český Unipetrol.

Český ministr průmyslu Martin Kuba v dubnu sdělil, že Shell nabídl českému státu k odkoupení svých 16,33 procenta akcií v České rafinérské, poznamenala agentura Reuters. „Mohli bychom analyzovat nabídku na koupi akcií Shellu v České rafinérské. Již dlouho říkáme, že máme potenciálně zájem o koupi Čepro,“ sdělil podle Reuters generální ředitel PKN Jacek Krawiec polskému listu Puls Biznesu.

Česká rafinérská provozuje dvě největší rafinerie v Česku - v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Většinovým vlastníkem České rafinérské je s více než jednapadesátiprocentním podílem petrochemická skupina Unipetrol, která je součástí polského petrochemického koncernu PKN Orlen. Menšinové podíly v Unipetrolu drží kromě Royal Dutch Shell také italská skupina Eni.

Člen představenstva Unipetrolu Andrzej Kozlowski v dubnu řekl, že Unipetrol bude uvažovat o zvýšení svého podílu v České rafinérské za podmínky, že ropný koncern Royal Dutch Shell nabídne svůj menšinový podíl k prodeji. Společnost Unipetrol se tehdy ke zprávám odmítla vyjádřit.