PKN Orlen se ve druhém čtvrtletí vrátil k zisku

PKN Orlen

PKN Orlen

Polská rafinérská společnost PKN Orlen ve druhém čtvrtletí hospodařila s čistým ziskem 899 milionů zlotých (5,4 miliardy korun) po ztrátě pět milionů zlotých před rokem. Oznámila to dnes firma, která je majitelem české petrochemické firmy Unipetrol.

Zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 880 milionů zlotých. Tržby společnosti meziročně stouply o 22 procent na 25,6 miliardy zlotých.

Analytik Tamas Pletser ze společnosti ING nicméně upozornil, že rafinérské marže jsou nízké a podnikatelské prostředí zůstává nepříznivé.

PKN Orlen je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol, který patří v České republice k podnikům s nejvyšším obratem, je součástí polské skupiny od roku 2005.

Společnost Unipetrol vykázala ve druhém čtvrtletí ztrátu milion korun, když ve stejném období loni činil čistý zisk 520 milionů korun. Za zhoršením podle firmy stojí propad rafinérské marže. Tržby Unipetrolu se během dubna až června meziročně zvýšily o 11 procent na téměř 26 miliard korun.