Plynárny vyhlásily válku neplatičům, nasazují chytré plynoměry

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pražské plynárenské už došla trpělivosti s notorickými neplatiči. Do boje proti nim vytáhla nové radikální řešení v podobě inteligentních plynoměrů, které lze na dálku uzavřít a tím odpojit dlužníka od dodávek plynu.

„Přísun energie obnovíme až poté, co hříšník svou pohledávku vůči společnosti vyrovná nebo alespoň sjedná přijatelné řešení celé situace,“ uvedl mluvčí firmy Miroslav Vránek.

Firma už podle Vránka v minulosti vyzkoušela různé způsoby, jak potížisty přimět k placení. „Například jsme spustili kampaň, v níž jsme upozornili neplatiče, o jaké výhody, bonusy a slevy přicházejí zákazníci, kteří dlouhodobě neplní své závazky,“ doplnil.

Dálkově odpojitelný měřič ale není jedinou možností, jak se vypořádat s dlužníky. „Další novinkou je plynoměr, který umožňuje odběry pouze při vložení předplacené karty. V případě vyčerpání kreditu přeruší dodávku plynu. Ta se obnoví až po opětovném nabití karty,“ vysvětlil mluvčí.

Obě druhy plynoměrů hodlá Pražská plynárenská postupně instalovat u klientů, u nichž se opakovaně objevovaly problémy s platbami.

„Chápeme, že se někteří naši zákazníci mohou z různých důvodů dostat do složité situace, která jim zabrání přechodně plnit závazky. Jsme proto připraveni domluvit se s každým na individuálním řešení,“ tvrdí Vránek.

Přerušení dodávky plynu firma prý považuje až za krajní možnost. „Bohužel se vyskytují lidé, kteří s námi nekomunikují a situaci odmítají řešit. V těchto případech pak nezbývá, než postupovat razantně,“ doplnil mluvčí.