Plynovod TAP pohřbil Nabucco. Je kratší a vede do Itálie

Plynovod

Plynovod Zdroj: profimedia.cz

Ázerbájdžánský plyn nepoteče plynovodem Nabucco do jihovýchodní Evropy, nýbrž konkurenčním plynovodem Trans Adriatic Pipeline (TAP), který končí v jižní Itálii. Pro plynovod Nabucco porážka v tendru znamená zřejmě již definitivní konec.

Plyn vytěžený v Kaspickém moři nejprve poputuje z Ázerbájdžánu přes Turecko až k hranicím Bulharska plynovodem Transanatolian Pipeline (TANAP). Nyní se soutěžilo o to, kdo plyn dopraví od bulharských hranic do západní Evropy.

Konsorcium Šach Deniz, které o vítězi rozhodovalo, si vybralo plynovod TAP. Pravděpodobně tak učinilo nikoli z politických důvodů, jako spíše proto, že trasa plynovodu TAP je o 450 kilometrů kratší než trasa Nabucca. Další konkurenční výhodou plynovodu TAP je fakt, že končí v Itálii a vede přes Řecko, kde je cena plynu vyšší než v Bulharsku, Rumunsku a Maďarsku, přes které měl vést Nabucco.

Konsorcium vedené britskou společností BP, které těží zemní plyn na obřím poli Šach Deniz 2, mělo vítěze tendru vyhlásit do pátku. Jenže už ve středu vedení rakouské firmy OMV, která vede projekt Nabucco, oznámilo porážku. Cílem Nabucca bylo snížit závislost Evropy na ruském plynu. Projekt podporovala také Evropská komise.

Trasa plynovodu Nabucco (červeně) a plynovodu TAP (modře).Trasa plynovodu Nabucco (červeně) a plynovodu TAP (modře).Trasa plynovodu Nabucco (červeně) a plynovodu TAP (modře).

OMV je hlavním poraženým celého tendru. Rakouská firma pro svůj plynovod Nabucco West provedla výzkum v hodnotě asi 37 milionů eur. Vítězi jsou potom norský Statoil a také švýcarská firma Axpo, kteří drží většinu v plynovodu TAP. V projektu má účast také německý E.on.

Plynovodu TAP však bude konkurovat ruský Southstream, kterým poteče plyn přes dno Černého moře dvěma trasami. První povede do jižní Itálie, druhá přes Bulharsko, Srbsko a Maďarsko do Rakouska.