Plzeňská Škoda Electric představila nový elektrobus

Plzeňská Škoda Electric představila nový elektrobus Škoda 29BB.

Plzeňská Škoda Electric představila nový elektrobus Škoda 29BB. Zdroj: ČTK

Plzeňská Škoda Electric představila nový elektrobus Škoda 29BB
2
Fotogalerie

Plzeňská Škoda Electric představila na pražském veletrhu Czechbus 2018 nový elektrobus Škoda 29BB. Vozy tohoto typu slouží od začátku listopadu cestujícím v Českých Budějovicích, kam Škodovka dodala 11 elektrobusů. S necelými devíti metry jsou to nejkratší vozidla, která kdy firma vyrobila, řekl mluvčí mateřské Škody Transportation Michal Tobrman.

„Zájem o elektrobusy na trhu roste, neboť přínos elektromobility pro města je jednoznačně pozitivní. Ekologické elektrobusy jsou velký trendem v oblasti veřejné dopravy, jsou tiché, bez emisí,“ uvedl ředitel obchodu Škody Electric Karel Majer. Firma za poslední roky představila několik nových typů elektrobusů.

Nové škodovácké ekologické vozy, které jsou k vidění od úterý do 22. listopadu na pražském holešovickém Výstavišti, již v jihočeském krajském městě úspěšně najely stovky kilometrů v běžném provozu s cestujícími. Jedenáct vozidel za zhruba 140 milionů korun má podle Tobrmana unikátní technické řešení.

Díky oddělenému galvanickému nabíječi je možné je rychle dobíjet přímo z trolejového vedení. Jsou nezávislé na místě nabíjení a nepotřebují další nabíjecí zařízení. Při stání v zácpě mohou například využít čas k efektivnímu nabíjení trakční baterie. Navíc díky speciálním polovodičovým prvkům mají také vysokou účinnost. „Kapacita vozů je 45 osob, z toho 21 míst k sezení,“ řekl obchodní manažer Radek Kapr.

Kromě Českých Budějovic získala Škoda Electric v poslední době několik dalších kontraktů na dodávku elektrobusů. Deset vozidel slouží v systému hromadné dopravy v Třinci, kde je provozuje Arriva Morava. Jeden pilotní elektrobus dodala také společnosti Arriva Nové Zámky na Slovensko, další budou brzy jezdit v Žilině, ve Zlíně a Trutnově.

Souběžně s elektrobusy dodává Škoda do Českých Budějovic také 11 nových velkokapacitních trolejbusů Škoda 27 Tr s novou generací karosérie.