Plzeňská Škoda zvýšila tržby na rekordních 18 miliard, zisk jí ale klesl

Nový rychlík Českých drah InterPanter

Nový rychlík Českých drah InterPanter Zdroj: Skoda Transportation

Strojírenská skupina Škoda Transportation loni zvýšila meziročně tržby o 11 procent na rekordních 18,3 miliardy korun. Výrobci vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů a vozů metra nicméně klesl čistý zisk na čtvrtinu na 588 milionů korun.

Firma podle její mluvčí Lubomíry Černé loni vyrobila 92 nízkopodlažních moderních tramvají, z nichž většina šla do zahraničí. Hlavně do slovenského hlavního města Bratislava a do turecké Konye. Zároveň také vyrobila přes 250 trolejbusů a trakčních výzbrojí.

„Celkový podíl exportu skupiny dosáhl 54 procent. Z klíčových zahraničních zakázek uzavřených v roce 2015 lze jmenovat například osm vozů metra pro ruský Petrohrad za 1,6 miliardy korun,“ řekla Černá. Podle ní Škoda Transportation potvrdila výší tržeb své postavení největší firmy zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě.

Zahraniční expanze

Společnost také významně posílila v zahraničí. Koupila totiž kontrolní podíl ve finské společnosti Transtech. Jedná se o jediného finského výrobce železničních a městských kolejových vozidel, který má každoročně několikamiliardové obraty, a v současnosti zaměstnává přibližně 500 lidí.

Celkem Škoda loni zaměstnávala 5574 lidí, což byl meziroční nárůst téměř o tisíc zaměstnanců. Do výzkumu a vývoje loni investovala 1,033 miliardy korun, což je dlouhodobý stav.