Počet větrných elektráren v Evropě se za rok zdvojnásobil

větrná elektrárna

větrná elektrárna Zdroj: profimedia.cz

V Evropě se prudce zvyšuje počet nových větrných elektráren na moři. Kapacita větrných turbín nově připojených do sítě za první pololetí letošního roku byla dvojnásobná ve srovnání se stejným obdobím loni. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné Evropským svazem pro větrnou energii (EWEA).

Celkem bylo za leden až červen připojeno 277 nových větrných turbín na moři s celkovou kapacitou výroby 1045 megawattů. Loni kapacita výroby nově připojených turbín na otevřeném moři činila 523,2 MW.

Celková kapacita větrných elektráren na moři v Evropě nyní činí 6040 megawattů. Loni na konci června to bylo 4336 megawattů. Celkem je v deseti evropských zemí 58 větrných parků na otevřeném moři.

Lídrem v oblasti výstavby větrných elektráren na moři je nyní Británie. Na počátku tohoto měsíce zde zahájila provoz největší větrná elektrárna na otevřeném moři na světě a tento týden vláda dala povolení k výstavbě ještě větší elektrárny. Další příčky patří Dánsku a Belgii. Velmi rychle roste Německo, kde investoři čekají další velké investice kvůli odklonu země od jaderné energetiky směrem k obnovitelným zdrojům energie, napsala agentura Reuters.