Pojišťovny dávají ruce pryč od tankerů s íránskou ropou

havárie tankeru Torrey Canyon

havárie tankeru Torrey Canyon Zdroj: Profimedia.cz

Západ možná našel dosud nejúčinnější zbraň proti íránskému jadernému programu. Spolu s ropným embargem Evropské unie v červenci zřejmě vejde v platnost úplný zákaz pojištění íránských lodí, vezoucích surovinu. Teherán tak nepřijde jen o možnost vyvážet ropu do unie, ale zkomplikuje se mu i její export do Asie.

Írán vyváží do Asie podstatnou část ropné produkce. Jeho největšími klienty v regionu jsou Indie, Čína, Japonsko a Jižní Korea. Lodě potřebují drahé pojištění mimo jiné proti srážce a znečištění moře. Velké tankery se pojišťují zhruba na miliardu dolarů, přičemž až 95 procent jejich flotily je pojištěno u 13 členů v Londýně sídlící International Group of P&I Clubs. Od Teheránu se přitom odvracejí i asijské pojišťovny, které jsou sankcemi rovněž ovlivněné, protože jsou závislé na evropských zajišťovnách.

„Překážkou je pojištění. Jestli se to nevyřeší, nebudeme moci ropu nadále převážet,“ potvrdil agentuře Reuters problém japonský obchodník, který nechtěl být jmenován.

Především Tokio a Soul lobbují u EU za výjimky, ale pravděpodobně nebudou úspěšní. Představitelé sedmadvacítky by měli o záležitosti jednat v půlce května. Pomocnou ruku by mohly podat vlády dotčených zemí, které by se zaručily uhradit náklady na úklid po případné havárii. Jižní Korea a Indie tuto možnost zkoumají.