Polský majitel kralupského Kaučuku chystá expanzi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Polský majitel bývalého kralupského Kaučuku, firma Synthos, připravují expanzi na nové trhy. Nové továrny by ale měly zůstat v regionu.

„Máme v plánu investovat mimo současné výrobní oblasti, to znamená mimo území České republiky a Polska“, řekl Tomasz Kalwat, předseda společnosti Synthos.

Synthos vyrábí především syntetický kaučuk. V roce 2015 spustí novou výrobní linku s kapacitou asi 90 tisíc tun kaučuku ročně. „V případě tohoto segmentu jsme globální hráč. Myslím, že trh je daleko od nasycení,“ vysvětlil šéf polské firmy.

Lokalitu pro novu továrnu ale Kalwat neupřesnil. „Jsme přesvědčeni, že potenciál střední a východní Evropy je ještě nevyužitý, je to nicméně velmi konkurenční místo pro výrobu“, řekl. Žádný projekt v Asii přesto Synthos prozatím neplánuje. „Nemáme v plánu realizovat projekty, které by byly v současné fázi vývoje naší společnosti příliš riskantní“, vysvětlil Kalwat. Rozvojová strategie firmy počítá s organickým růstem výrobních kapacit. Kalwat ovšem nevyloučil ani možnost akvizic.

Skupina Synthos, která patří mezi největší chemické společnosti v Polsku, má velkou továrnu v Osvětimi nedaleko Krakova a závod v Kralupech nad Vltavou.

Firma Synthos je kótovaná na varšavské burze. Největší podíl (64,45 procent akcií) ve společnosti má polský miliardář a profesionální řidič rallye Michał Sołowow.

Autor je spolupracovníkem redakce