Polygon BMW na Sokolovsku získal povolení

Polygon budou tvořit dva ovály, větší pro zátěžové jízdní testy vozidel a menší pro testování autonomních vozů.

Polygon budou tvořit dva ovály, větší pro zátěžové jízdní testy vozidel a menší pro testování autonomních vozů. Zdroj: Foto vizualizace BMW

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Středisko německé automobilky BMW na testování autonomních vozů u Sokolova je o něco blíže provozu. Karlovarský kraj podle portálu EIA rozhodl, že zkušební areál nemá významný vliv na životní prostředí, což znamená, že nebude třeba rozsáhlejší analýza environmentálních dopadů stavby.

Výstavba by měla začít v prvním čtvrtletí roku 2020, přičemž první testy vozů by měly proběhnoutve třetím čtvrtletí roku 2022, odhaduje BMW. Podle ředitele korporátní komunikace BMW Group Czech Republic Davida Haidingera má nový zkušební polygon vytvořit minimálně 250 pracovních pozic.

„Očekáváme, že pracovní místa vytvořená přímo v novém areálu BMW Group budou obsazena zhruba třetinou inženýrů, třetinou technického personálu a poslední skupinu budou tvořit běžní pracovníci,“ sdělil deníku E15 Haidinger. „Jen v Sokolově pak mají navázaná partnerství s dodavateli a dalšími firmami vytvořit dalších zhruba 450 pracovních míst,“ doplnil. 

Projekt má přislíbenou i významnou podporu státu. Ten už odsouhlasil investiční pobídku za téměř 530 milionů korun, která se má skládat především ze slevy na dani a dotace na pořízení majetku. Karlovarský kraj má zároveň v květnu zahájit stavbu silničního napojení na polygon, které má vyjít na 92 milionů korun.

Celkem 550 hektarů rozsáhlá stavba má vzniknout na Sokolovsku na Velké krušnohorské výsypce. Podle memoranda, které vláda podepsala s BMW, by německá automobilka do polygonu měla investovat nejméně 2,55 miliardy korun. Nyní ale firma odmítla výši investic jakkoliv komentovat.