Automobilky Volkswagen a Ford budou vyrábět společně

Výroba Volkswagen

Výroba Volkswagen Zdroj: profimedia.cz

Německá automobilka Volkswagen, která se s Toyotou přetahuje o titul největší automobilky světa, utužuje spolupráci s automobilkou Ford. Koncern bude s legendárním americkým výrobcem aut vyrábět pick-upy a v budoucnu se nebrání ani tomu, že by pro ni ve své továrně v Tennessee vyráběl i elektrické vozy. Pro Financial Times to uvedl výkonný ředitel Volkswagenu Herbert Diess.

Užší spolupráce má německému koncernu pomoci proniknout se svými pick-upy na největší trh této kategorie na světě. „Ford spojenectvím naopak získá přístup k novým technologiím, aniž by do nich musel sám investovat a rizikově tak zatěžovat své finance,“ prohlásil výkonný ředitel amerického výrobce vozů James Hackett.

Podrobnosti spolupráce v této oblasti zatím nejsou jasné, podle Financial Times nyní pravděpodobně budou pokračovat rozhovory o licencování celé bateriové architektury MEB, kterou Volkswagen dokáže vyrobit tak, aby ji mohly využít všechny kategorie aut, a to i hatchbacky, minibusy nebo dokonce sportovní vozy. Spolupráce mezi automobilkami má navíc pokračovat i v oblasti vývoje technologií potřebných pro autonomní řízení.

Hackett, který je v čele Fordu dva roky, musí čelit velkému tlaku akcionářů, kteří chtějí znát detaily plánu na modernizaci 115 let staré automobilky. Minulý týden Hackett oznámil zrušení tisíců pracovních míst v Evropě a zúžení nabídky modelů. Ford má dnes zveřejnit aktualizovanou finanční zprávu. V říjnu automobilka oznámila, že jí kvůli zavedení čínských cel klesly příjmy a že stejný efekt očekává i do budoucna.