Porsche letos vyplatí zaměstnancům tučné odměny

Porsche Panamera Sport Turismo

Porsche Panamera Sport Turismo Zdroj: Autorevue.cz

Německá automobilka Porsche vyplatí zaměstnancům v reakci na dosažené rekordní výsledky v uplynulém roce 9656 eur (zhruba 245 tisíc korun) na odměnách. Podnik, který je stejně jako mladoboleslavská Škoda Auto součástí skupiny Volkswagen, to oznámil dnes ve Stuttgartu. Loni dostalo jeho 23 tisíc německých zaměstnanců navíc jen 9111 eur, připomněla agentura DPA.

Výrobce luxusních vozů zaznamenal za rok 2017 díky rekordnímu odbytu i rekordní tržby a zisk. Dodávky stouply o čtyři procenta na 246 tisíc vozů, obrat se zvýšil o pět procent na 23,5 miliardy eur (597,5 miliardy korun) a zisk po zdanění o 19 procent na 3,14 miliardy eur.

Odměnu obdrží všichni zaměstnanci nezávisle na oboru činnosti a pozici v hierarchii firmy. Ti, kteří jsou noví nebo nepracují na plný úvazek, ale nedostanou částku celou.

Zhruba 120 tisíc zaměstnanců mateřského koncernu Volkswagen obdrží za loňský rok 4100 eur (více než 104 tisíc korun) oproti 2905 eur (asi 74 tisíc korun) o rok dříve. Zaměstnanci Škoda Auto obdrželi loni poprvé na jednorázových odměnách víc peněz než jejich němečtí kolegové z koncernu Volkswagen. V průměru to bylo 90 tisíc korun.