Zaměstnancům povyrostly mzdy. Reálně o pět procent, medián přesáhl 27 000 korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Průmysl
Listopadové Indexy nákupních manažerů (PMI) z českého výrobního sektoru svědčí o trvalém růstu. Jedna z největších finančních skupin HSBC bank zaznamenala pro tuzemskou výrobu hodnotu 57,3 body.
Hyundai Motorstudio Goyang
Výroba technických textilií do pneumatik ve společnosti Kordárna Plus.
Ilustrační foto
10
Fotogalerie

Statistika dovede být ošidná, průměry jsou citlivé na extrémní hodnoty a někdo třeba nedostal přidáno vůbec. Tak či onak, průměrná mzda se na konci loňského roku přiblížila hranici 32 tisíc korun, mzdový medián činil 27 320 korun. Reálně jsme si polepšili o 5,3 procenta.

Česká republika vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti ze zemí EU, je zde proto prostor pro růst mezd. Dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku průměrná hrubá měsíční mzda 31 646 korun, což je o 2 337 korun (8,0 procent) více než ve stejném období roku 2016.

Necelá tři procenta z oněch osmi „požrala“ inflace, reálně si tedy zaměstnanci v tuzemsku polepšili zhruba o pět procent (v průměru). Dobrou zprávou je nárůst objemu vyplacených mezd, ten dle ČSÚ meziročně vzrostl o desetinu, počet zaměstnanců přitom narostl jen o necelá dvě procenta. Ekonomika byla větší o 68 tisíc plných úvazků.

Protože ale existuje ono pověstné „statistické kuře“ a osmdesát procent zaměstnanců pobíralo na konci loňského roku mzdu mezi 12 263 a 51 412 korunami, je potřeba výše uvedený průměr zreálnit. Veličinou, která má v tomto směru lepší vypovídají hodnotu je tzv. medián.

Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení; to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší, než medián.

„Mediánová“ mzda (27 320 korun) vzrostla oproti konci roku 2016 o 8,9 procenta, u mužů dosáhl medián 29 639 korun, u žen byl 24 790 korun. Spotřebitelské ceny se loni zvýšily o 2,5 procenta, reálně se mzda zvýšila o 4,4 procenta.

Jak dlouho vydrží dobré časy?

Dle Ministerstva financí bude pozitivní ekonomická situace přetrvávat minimálně do konce roku 2019. Růst by měl být tažen domácí poptávkou v čele silnými výdaji na konečnou spotřebu domácností a investiční aktivitou firem a vládních institucí.

Jinak řečeno, všichni jmenovaní budou utrácet, domácnosti hlavně díky nulovým úrokům na depozita a optimismu, že dobré časy ještě vydrží a mzdy porostou.

Pozitivně by se mělo promítnout navýšení platů v sektoru vládních institucí, snížení daňové zátěže u rodin s dětmi a nárůst výdajů na sociální zabezpečení. Hospodářský růst by měl dle predikcí letos dosáhnout 3,4 procenta a 2,6 procenta v roce 2019.

V roce 2019 se ještě můžeme těšit na konec superhrubé mzdy, průměrná výplata by tak stoupla o tři až čtyři stovky. Než se tak stane, klidně si o vyšší mzdu řekněte už dnes, jak radí odbory, lepší příležitost už se naskytnout nemusí.