Povinné skladování plynu prý jeho ceny nezvýší

Povinnost dodavatelů plynu od příštího roku před topnou sezonou disponovat skladovací kapacitou minimálně 20 procent roční dodávky nezvýší ceny plynu. Dnes to řekl prezident České plynárenské unie (ČPU) Oldřich Petržilka. Nové pravidlo minulý týden schválila sněmovna jako přílepek k zákonu o hospodaření s energií. Někteří alternativní dodavatelé za tím vidí lobbing velkých firem.

„Každý odpovědný obchodník by měl garantovat dodávky zemního plynu pro své zákazníky,“ řekl Petržilka. Obdobné pravidla podle něj platí například na Slovensku, v Polsku či Itálii. „Není to žádná výrazná změna. Energetický zákon již několik let obsahuje povinnost dodržovat bezpečnostní standard dodávky, nově je pouze stanoven objem a způsob kontroly,“ dodal Petržilka.

Podle šéfa ČPU někteří dodavatelé plynu nejsou schopni garantovat dodávky v době nepředpokládaných výpadků dodávek. „Dodržování bezpečnostních standardů by měli garantovat všichni hráči na trhu, nejen ti tradiční či velcí,“ podotkl.

Největším provozovatelem podzemních zásobníků v Česku je společnost RWE Gas Storage, která disponuje skladovací kapacitou 2,5 miliardy metrů krychlových. Další zásobníky vlastní společnosti MND Gas Storage a SPP Bohemia. Kapacita všech zásobníků plynu v ČR by se měla v následujících letech zvýšit na 4,75 miliardy kubíků a pokrývat tak téměř polovinu roční spotřeby země.

RWE prý omezuje konkurenci

Někteří alternativní dodavatelé tvrdí, že zavedení povinných zásob plynu je iniciativou provozovatelů zásobníků, kteří tím sledují své ekonomické zájmy. „Toto nové ustanovení zákona o hospodaření s energií má jediný význam, a to pomoci RWE omezit konkurenci na trhu a zabránit odlivu jejich zákazníků k alternativním dodavatelům. RWE ztrácí masivně zákazníky a pomáhá si omezením konkurence,“ uvedl jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík.

Společnosti RWE a MND Gas Storage odmítají, že stály za prosazením nového pravidla. „V zásadě s ním však souhlasíme, protože každý uskladněný kubík zemního plynu navíc zvyšuje bezpečnost dodávek pro jednotlivé zákazníky,“ řekl mluvčí RWE Martin Chalupský. Mluvčí MND Gas Storage Dan Plovajko upozornil, že povinnost skladovat plyn se nevztahuje jen na území Česka. „Obchodníkům s plynem není určeno, s kým a kde skladování zemního plynu zajistit,“ uvedl. Skladovat mohou tedy i v zahraničí.

Podle Petržilky nelze vyloučit, že povinnost skladovat plyn způsobí některým menším firmám náklady, které neunesou. „Přispěje to k očištění trhu. Některé menší firmy měly zásoby zajištěny velmi pofiderně, případně vůbec,“ upozornil Petržilka.

Bohemia Energy ceny podle nákladů upraví

Například Bohemia Energy podle Písaříka náklady promítne do koncových cen pro spotřebitele. Některé firmy mají zajištěny dodávky plynu, které zahrnují i uskladnění. „Komoditu nakupujeme včetně vyrovnávání odchylky jako balík služeb,“ uvedl obchodní ředitel Centropol Energy Lukáš Pokrupa.

Pro Pražskou plynárenskou zákon podle mluvčího Miroslava Vránka nepředstavuje problém. „Dlouhodobě a bez ohledu na zmíněný zákon vždy disponujeme určitou zásobou zemního plynu v podzemních zásobnících,“ uvedl.