Praskliny prodloužily odstávku reaktoru ve Skotsku, jaderné elektrárny v Británii stárnou

Jaderná elektrárna Hunterston B

Jaderná elektrárna Hunterston B Zdroj: profimedia

Jaderná elektrárna Hunterston B
Jaderná elektrárna Hunterston B
3
Fotogalerie

Prodloužení odstávky jednoho z nejstarších britských reaktorů vyvolalo otázky o budoucnosti energetiky ve Spojeném království.  Ty se objevily poté, co firma EDF odložila restart třetího bloku jaderné elektrárny Hunterston B na severozápadě Skotska o šest měsíců. Důvodem jsou nové praskliny, jež odborníci našli na grafitovém jádru reaktoru, které pomáhá zpomalovat neutrony při jaderné reakci. 

Podle analytika konzultanstské firmy Cornwall Insight Petera Athertona se může stát, že se objeví ještě větší problém a elektrárna už nikdy nenaběhne do plného provozu.

“To by znamenalo velký zásah do plánů na dodávky elektřiny. Plynové elektrárny by pak měly problém výpadek nahradit. Zároveň by to znamenalo ohrožení cílů na omezení skleníkových plynů. Můžeme sice postavit větrné elektrárny, to ale bude nějakou dobu trvat,” řekl Atherton serveru The Guardian.

Firma EDF ale trvá na tom, že reaktor uvede do provozu v polovině listopadu. Zároveň ujistila, že podobné problémy by ostatní reaktory stejného typu neměly postihnout. Odstávka pro ni ale bude znamenat finanční ztrátu, podle Guardianu ji totiž vyjde na 120 milionů liber (v přepočtu skoro 3,5 miliardy korun). Elektrárna zásobuje elektřinou skoro 2 miliony domácností.

Jaderný blok je mimo provoz už od března. Jde o jeden z celkem sedmi plynem chlazených reaktorů ve Velké Británii.

Spuštěny byly v sedmdesátých a osmdesátých letech . Jaderné reaktory vyrábějí v současnosti dvacet procent britské elektřiny, polovina z nich by ale měla být do roku 2025 odstavena.

Britská vláda proto nyní musí řešit budování nových energetických zdrojů, nehodlá se přitom vzdát ani atomové energie. Pokračuje proto ve výstavbě jaderné elektrárny Hinkley Point C na jihu Anglie. Do sítě by měla podle plánů začít dodávat elektřinu za sedm let.