Šéf komise k OKD: Osvobození znalce mě překvapilo. Musel vědět, že dceřiné firmy jsou plné peněz

Šéf Vyšetřovací komise k OKD Lukáš Černohorský (Piráti)

Šéf Vyšetřovací komise k OKD Lukáš Černohorský (Piráti) Zdroj: Piráti

Lukáš Černohorský je novým předsedou Pirátů
2
Fotogalerie

Předseda sněmovní vyšetřovací komise k OKD Lukáš Černohorský (Piráti) neskrývá údiv nad klíčovým rozsudkem soudu, který po dvou a půl letech rozhodování zprostil viny kromě dalších dvou obžalovaných i znalce Rudolfa Douchu. Ten vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v těžební společnosti OKD, jenž vedl k údajně nevýhodnému prodeji firmy. Doucha podle obžaloby totiž do znaleckého posudku nezahrnul dceřiné firmy, další majetek a špatně ocenil i byty patřící OKD.

Jak hodnotíte dnešní rozhodnutí soudu v kauze OKD, který zprostil viny znalce Rudolfa Douchu a dva další obžalované, tedy bývalé místopředsedy Fondu národního majetku Pavla Kutu a Jana Škurka?

Ještě si počkám na rozsudek v písemné podobě, jak si to soud obhájil. Předpokládal jsem, že soud zprostí viny ty dva úředníky, ale že i toho znalce, který to opravdu ocenil docela mizerně, to ne. Jemu muselo být jasné podle ekonomických výsledků společnosti, že ty dceřiné společnosti jsou napěchované penězi.

Takže jste rozhodnutím soudu překvapený?

Speciálně u toho znalce ano.

Jak to ovlivní další postup vyšetřovací komise OKD, kterou vedete?

Trošku nám to bude měnit plány. Protože třeba pro Evropskou komisi bylo toto rozhodnutí docela důležité. Já budu doufat, že se státní zástupce odvolá (státní zástupce se na místě odvolal - pozn. red).

Když jste mluvil o OKD minulý týden s prezidentem Milošem Zemanem, jak on hodnotil roli znalce Douchy v kauze?

Přiznám se, že konkrétně o znalci jsme nemluvili. Probírali jsme spíše tu politickou rovinu a to, jakým způsobem byla privatizace manažersky řízená. Mělo na to mít dohled ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo financí a ty měly kontrolovat kroky Fondu národního majetku.