Glosa Martina Čabana: Zemanův novičok

Miloš Zeman při inauguraci

Miloš Zeman při inauguraci Zdroj: čtk

Když prezident Miloš Zeman prohlásil, že v Česku se vyrobilo malé množství novičoku, které bylo vzápětí zničeno, nesdělil národu nic nového. Každý, kdo alespoň tuší, že v Česku máme něco jako elitní protichemickou jednotku (tedy snad úplně každý), musel očekávat, že s novičokem i mnoha podobnými sajrajty se tu v rámci výzkumu a cvičení pracovat musí. Nijak zásadně se s tím ostatně netajila ani Univerzita obrany, ani Vojenský výzkumný ústav.

Takže prezidentovo sdělení, že malé množství novičoku se v českých laboratořích vyrobilo a následně bylo zničeno, není nové ani překvapivé a do českého veřejného prostoru nevnáší žádnou hodnotu.

To s ruským veřejným prostorem je to něco úplně jiného. Tam po Zemanově výroku skočili s velkým nadšením a udělali z něj potvrzení kremelské verze příběhu o pokusu o vraždu exšpiona Skripala, podle níž mohla jedovatá látka, jíž byl Skripal otráven, pocházet z mnoha různých zemí NATO včetně Česka. Že se v Česku (i podle Zemanových poněkud zmatených slov) vyrobila jiná látka, než která skoro zabila Skripala a jeho dceru, Rusové samozřejmě neřeší. Mají příběh o spojenci na Západě, který potřebují. A Zeman jim jej ochotně dodal.

Těžko si myslet, že to udělal nevědomě. To by nesměl mít vůbec žádnou představu o tom, jak ruská média běžně s jeho výroky pracují. A jelikož je prezident na svou publicitu citlivý, zcela nepochybně to ví. Rusům tedy jejich propagandistickou story dodal zcela vědomě.

A nedá se očekávat, že by se jeho aparát přetrhl v telefonování do redakcí kremelských médií s žádostmi o upřesnění svého stanoviska. Neexistují samozřejmě žádné důkazy, že by tento úkol Zemanovi někdo zadal. Možná si jej vytyčil sám – z lásky k zemi, do níž ho ještě občas pozvou, nebo z touhy zase si jednou zaplavat proti hlavnímu proudu vládní zahraniční politiky. Na každý pád byl úkol splněn na jedničku.