Pražská plynárenská chce koupit teplárny na levém břehu Vltavy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Majoritní vlastník společnosti Pražská teplárenská – Energetický průmyslový holding (EPH) – chce už dva roky prodat plynové kotelny a výtopny na levém břehu Vltavy společnosti Veolia (dříve Dalkia). Smlouva za zhruba 1,6 miliardy měla být podepsána v létě. Nebyla. Do transakce nečekaně vstoupila firma Pražská plynárenská, která chce levobřežní zdroje také koupit. Pražskou plynárenskou vlastní od loňska stoprocentně město Praha.

Pro plynárenskou a město by dávala transakce smysl: Pražská plynárenská nyní dodává Pražské teplárenské plyn za zhruba 600 milionů, o což by mohla změnou vlastníka přijít. Levý břeh Vltavy je totiž na rozdíl od pravého, kde funguje centrální zásobování především z mělnické elektrárny, rozdroben do lokálních zejména plynových kotelen. Důvodem jejich plánovaného prodeje má být nutnost investic do zastaralých zdrojů.

Na začátku září podaly Veolia i Pražská plynárenská na levobřežní zdroje cenové nabídky. Podle zdrojů deníku E15 je ocenila Veolia na 1,9 miliardy a Pražská plynárenská na 1,69 miliardy. V té době se ale zároveň objevily informace, že Pražské teplárenské hrozí postih od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Ten měl podle zdrojů E15 konstatovat, že Pražská teplárenská předražila v roce 2011 teplo o sto milionů a o rok později o 120 milionů korun. ERÚ přitom může udělit pokutu až do výše pětinásobku předražení. Pražská teplárenská i EPH odmítly informace komentovat.

Hledání odpovědné osoby

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) chce, aby se našla odpovědná osoba, pokud ERÚ pokutu skutečně udělí. Město Praha je totiž v Pražské teplárenské zhruba čtvrtinovým akcionářem. Zároveň Krnáčová trvá na tom, aby se jednání o prodeji levobřežních kotelen mohla i nadále účastnit Pražská plynárenská.

„Město by mohlo tratit dvakrát. Pokud pro něj nebude prodej kotelen výhodný poprvé a pokud by to mohlo poškodit naši firmu Pražská plynárenská podruhé,“ napsala deníku E15 primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Souhlas radnice majoritní vlastník Pražské teplárenské – Energetický průmyslový Holding - k prodeji dceřiné firmy PT LPZ (zahrnuje především plynové kotelny Břevnov, Stodůlky, Radotín, Řepy, Hlubočepy nebo výtopny Zbraslav a Košíře) potřebuje na základě akcionářské smlouvy s městem.

Trvající zájem o levobřežní kotelny potvrdil předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček. „Vstupním parametrem pro nás je, že tam dodáváme obrovské množství plynu. Po obchodní stránce to pro nás je uzavřené. Všechno ostatní je otázka politická,“ řekl E15.