Pražská plynárenská zdraží plyn domácnostem. Zatím je jediná

plyn

plyn

Pražská plynárenská od října zvýší ceny plynu. Domácnost, která plyn využívá k vaření, topení a ohřevu vody, si při roční spotřebě 20 megawatthodin připlatí měsíčně 87 korun, tedy o téměř pět procent více. Společnost RWE Trangas ve čtvrtém čtvrtletí ceny plynu pro domácnosti měnit nebude a podle informací ČTK se ke zdražování zřejmě nechystá ani společnost E.ON.

Domácnosti, jež využívají plyn pro vaření a ohřev vody v bytě s roční spotřebou 3,5 MWh, si od října u Pražské plynárenské měsíčně připlatí 20 korun, což je o 4,64 procenta více.

Zákazníci Pražské plynárenské, kteří plyn využívají k vaření v bytě se spotřebou 0,4 MWh ročně, zaplatí od října měsíčně o tři koruny, tedy o 2,7 procenta, více než dosud.“V posledních letech společnost zpravidla držela cenu plynu na stabilní úrovni nebo ji snižovala a ke zvyšování cen přistoupila až ve druhé polovině tohoto roku,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Zákazníkům starších 65 let poskytuje firma zvýhodněné tarify.

Pražská plynárenská zásobuje zemním plynem zhruba 440 tisíc zákazníků zejména v hlavním městě a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno. Společnost v loňském roce snížila svůj zisk meziročně o 18 procent na 520 milionů korun. Většinovým vlastníkem firmy s 50,2 procenta akcií je Pražská plynárenská Holding, kterou ovládá pražský magistrát. Dalších 49,35 procenta akcií vlastní společnost E.ON.

Firmy výrazně zdražovaly na konci prvního pololetí, některé z nich o téměř deset procent. Přinutily je k tomu rostoucí ceny ropy, které jsou vázány na ceny plynu. V posledním letošním čtvrtletí odborníci růst cen nečekali.

„Pro zákazníky RWE se ceny zemního plynu k 1. říjnu 2011 nemění,“ uvedl mluvčí firmy Martin Chalupský. „Nekoncentrujeme se na kvartální systém nastavování ceny zemního plynu. Na plně konkurenčním trhu je stanovování ceny i věcí taktiky,“ dodal.

RWE Transgas v červnu zdražil plyn o 9,5 procenta. E.ON zvedl cenu o sedm procent. V podobném rozsahu tehdy zdražovala také Pražská plynárenská, ČEZ i někteří menší dodavatelé. RWE v Česku prodává plyn zhruba 2,3 milionu zákazníků.