Představenstvo NWR navzdory nedávné změně vlastníka zůstává

Z dolu 9. květen ve Stonavě na Karvinsku vyjel 24. března na povrch symbolický poslední vozík černého uhlí.

Z dolu 9. květen ve Stonavě na Karvinsku vyjel 24. března na povrch symbolický poslední vozík černého uhlí. Zdroj: ctk

Akcionáři společnosti New World Resources (NWR) na dnešní valné hromadě schválili znovuzvolení všech členů představenstva, a to navzdory nedávné změně vlastníka. Vyplývá to ze zápisu z hlasování, který firma předložila akciové burze v Londýně. NWR je majitelem černouhelných dolů OKD, které mají existenční problémy.

Novým vlastníkem NWR se po odchodu společnosti CERCL Mining, kterou z poloviny vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, letos v únoru stala skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta sdružuje tři britské investiční společnosti a v NWR má nyní 60 procent hlasovacích práv.

Minoritní akcionář Arca Capital sdělil, že jeho zástupce na valné hromadě požadoval, aby vedení NWR seznámilo investory s konkrétním plánem restrukturalizace a s představou nových většinových akcionářů sdružených v AHG o dalším vývoji firmy. Této žádosti ale nebylo vyhověno s odůvodněním, že aktuální stav NWR je v současné době vyhodnocován.

Vývoj akcií NWR za posledních 5 let:Zdroj: Euroinvestor

NWR se v posledních letech kvůli klesajícím cenám uhlí na světových trzích potýká s problémy, těžba je i přes zavádění úsporných opatření ztrátová. Situací v její dceřiné společnosti OKD se proto zabývá i česká vláda. Skupina AHG navrhuje, aby záchranu černouhelné OKD spolufinancoval stát.

Společnost NWR loni prohloubila ztrátu na 223 milionů eur (zhruba šest miliard korun) proti ztrátě 21 milionů eur v roce 2014. Tržby firmě klesly o sedm procent na 630 milionů eur.

Akcie NWR dnes v Londýně uzavřely beze změny na 0,425 pence (0,14 Kč), na pražské burze stojí 0,16 Kč. Od roku 2008, kdy se s akciemi NWR začalo na burze obchodovat, jejich hodnota klesla zhruba o 99 procent.