Premiér Sobotka považuje energetickou bezpečnost za jednu z priorit současné vlády

Lichtenštejnský palác

Lichtenštejnský palác Zdroj: Michael Tomeš, E15

Lichtenštejnský palác
Lichtenštejnský palác
Lichtenštejnský palác
Lichtenštejnský palác
Lichtenštejnský palác
6
Fotogalerie

Konference s názvem Moderní technologie ve službách státu a občanů se věnovala možnostem, jak mohou chytrá řešení usnadnit občanům jejich běžný život.

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka se stali patrony konference, která se uskutečnila 28. února v prostorách Lichtenštejnského paláce v Praze.

O aktuálních tématech zde hovořili zástupci členských společností Energeticko-technického inovačního klastru. Významní zástupci firem Foxconn, Siemens, Atos a Elektrárny Opatovice z Energetického a průmyslového holdingu zde prezentovali své vize zapojení moderních technologií a jejich další využití v každodenním životě běžných občanů.

„Moderní technologie nemohou pouze zefektivňovat výrobní procesy. Měly by být také součástí každodenního života občanů, zlepšovat jejich životní standard, a to bez ohledu na jejich věk, dosažené vzdělání či jejich momentální sociální podmínky,“ řekl ministr Jan Chvojka.

Podle něho jde především o zajištění ještě větší osobní bezpečnosti, usnadnění celoživotního přístupu ke vzdělání, pomoc v rozvoji kompetencí a tím také uplatnitelnosti na pracovním trhu. Neméně důležitá je snadnější komunikace s poskytovateli služeb i státní správou a samosprávou, včetně zajištění snadného přístupu k informacím či ochrany osobních údajů.

Využití moderních technologií k efektivní výrobě a distribuci energií a zejména k energetické bezpečnosti patří mezi priority Elektrárny Opatovice (EOP). Důležitost společnosti přiblížil její výkonný ředitel Václav Pašek: „Díky ideální lokalizaci našeho zdroje a vybudované infrastruktuře jsme schopni v případě havárie nadřazené soustavy ČEPS dodávat do východočeské soustavy až čtvrtina její potřeby,“ uvedl.

Zástupci společnosti Foxconn v závěru konference darovali deset tabletů pacientům dětského oddělení Pardubické nemocnice. Podle generálního ředitele Nemocnice Pardubického kraje Tomáše Gottvalda je dobře, že se i ve spolupráci se společensky odpovědnými firmami daří moderní technologie zpřístupňovat všem sociálním vrstvám a že se zároveň stávají nedílnou součástí vzrůstající kvality péče o pacienty.