Daniel Křetínský konečně ovládl Energetický a průmyslový holding

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Plynovod Eustream
SPP
Technik Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ján Kakalejčík při kontrole v regulační stanici v Košicích
4
Fotogalerie

Energetický a průmyslový holding dokončil prodej 31 procent akcií své nejvýznamnější dcery EP Infrastructure do rukou konsorcia světových investorů zastupovaných společností Macquarie Infrastructure and Real Assets. Zároveň s vypořádáním této transakce získal Daniel Křetínský většinový podíl v EPH. Své akcie totiž  podle zdrojů blízkých holdingu převedl na Křetínského a EPH také dosavadní více než třetinový vlastník firmy Patrik Tkáč. Křetínský tak vlastní 94 procenta EPH. Dalších šest procent mohou získat manažeři holdingu.

EPH se na prodeji části EPIF, který spravuje menšinové podíly ve slovenských plynárenských společnostech, slovenském distributorovi elektřiny Stredoslovenská energetika, a vlastní několik českých tepláren, dohodl s Macquarie loni na podzim. Za akcie zaplatí zhruba 1,5 miliardy eur. Z takto získaných peněz EPH vyplatí investory z řad partnerů J&T zastoupených společností Biques, kteří za svůj čtvrtinový podíl budou inkasovat 1,25 miliardy eur. Dalších 250 milionů eur inkasují za necelých pět procent svých akcií Tkáč a Křetínský, kteří jsou také spolumajiteli firmy Czech Media Invest, vlastníka vydavatele deníku E15, společnosti CN Invest.

Současně s vyplacením investorů ze společnosti Biques, se mění i zbytek akcionářské struktury EPH. Patrik Tkáč převedl na Křetínského společnosti EP Investment a EP Investment 2 zbývajících 35 procent akcií. Za ně Tkáč získá 1,7 miliardy eur. Křetínský se ovšem s Tkáčem dohodli, že tuto sumu dostane slovenský finančník později. Z podílu budoucích zisků EPH může dostat další až miliardu eur.

EPIF se rozhodující měrou podílí na tržbách a zisku celého holdingu EPH. Ten za loňské první pololetí vykázal tržby 2,4 miliardy eur a zisk před zdaněním 264 milionů eur. Na EPIF připadalo zhruba 1,6 miliardy eur tržeb. Největším zdrojem zisku EPIF je slovenský Eustream, který vlastní a provozuje tranzitní plynovody, které přepravují ruský plyn směrem do Rakouska.

Fondy investiční společnosti Macquarie už v Česku a na Slovensku působí. Stopy lze najít ve třech fondech MEIF označených 2, 3 a 4. Dvojka a trojka vlastní České radiokomunikace. Do čtyřky patří slovenský Towercom, což je tamní obdoba Radiokomunikací. Zároveň tento fond má přes 49 procent akcií innogy Grid Holding, matka dominantního českého distributora plynu GasNet a poskytovatele služeb GridServices. Letos jeden z australských realitních fondů koupil od společnosti HB Reavis logistické parky za 79 milionů eur.

V EP Infrastructure si Macquarie kupuje podíl na regulovaném energetickém byznyse, který slibuje stabilní zisky. Když EPH letos chvíli uvažoval, že část akcií infrastrukturní firmy prodá na burze, sliboval investorům rostoucí dividendu. Loni EPIF měl rozdělit na dividendách zhruba 365 milionů eur. Do roku 2020 mají dividendy na akcii růst o 3 procenta ročně. Po roce 2020 plánuje firma vyplácet akcionářům celou hotovost, pokud pro ni nenajde investiční uplatnění.